Salvia officinalis “Icterina” – Žalfija šarenolisna “Icterina”

350,00 рсд

Salvia officinalis “Icterina” – Žalfija šarenolisna “Icterina” je višegodišnja biljka iz familije usnatica (Lamiaceae) koja razvija kompaktno razgranato stablo visine 0,3-0,4 m, koje je u donjem delu odrvenelo. Grane su četvrtaste na poprečnom preseku. Ovaj patuljasti kultivar žalfije se često naziva i zlatna žalfija zbog listova koji su svetlije zeleni od drugih sorti, a ivice su im žute boje. Izduženi su, fino maljavi i aromatični. Sitni mirisni ljubičasti cvetovi se nalaze u klasastim cvastima na vrhovima stabla i grančica krajem proleća i tokom leta. Žalfija se od davnina koristi kao lekovita i začinska biljka, a ovaj kultivar ima ista svojstva kao i izvorna vrsta. Lišće se koristi sveže ili sušeno. Žalfija je poreklom iz Mediterana, ali je prilično izdržljiva i u hladnijoj klimi. Laka je za gajenje. Veoma je otporna na sušu. Dobro podnosi orezivanje, a prolećna rezidba i ponovljena nekoliko puta u vegetaciji će podstaći stvaranje mladog lišća i kompaktnog žbuna manjih dimenzija.

Položaj: Puno sunce

Zemljište: Nije probirljiva po pitanju zemljišta, važno je da je dobro drenirano bez stajaće vode.

Potrebe za vodom: Umerene, dobro podnosi sušu.

Dimenzije: Razvija se kao žbun visine i širine 0,3-0,4 m.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Mladi listovi su svetlo zelene boje sa žutim ivicama, a u kasno proleće biljka je prekrivena sitnim cvetovima.
  • Leto: Nastavlja se cvetanje, a listovi starenjem dobijaju tamnije zelenu boju, dok ivice ostaju žute.
  • Jesen: Biljka je prekrivena listovima.
  • Zima: U uslovima blaže klime se ponaša kao zimzelena vrsta

Upotreba: Salvia officinalis “Icterina” – Žalfija šarenolisna “Icterina” se dobro uklapa u mešovite kompozicije sa različitim vrstama žbunja i perena na osunčanim položajima. Često se gaji u kombinaciji sa drugim aromatičnim ili mediteranskim biljkama u vrtu ili većim žardinjerama.

 
Out of stock

Нема на залихама

 

Опис