Buxus sempervirens L. – Šimšir

3.000,00 RSD

Buxus sempervirens L. – Šimšir je zimzelena žbunasta biljka koja se koristi od davnina za formiranje kompaktnih živica ili za pravljenje vrlo različitih oblika živih skulptura. Odlično podnosi rezidbu i daju kompaktan žbun, pa se vekovima koristi kao zimzelena živica ili oblikovani grm, još od srednjevekovnih vrtova, preko baroknih i renesansnih, do bašti savrenenog dizajna. Sitni zimzeleni listovi, kompaktnost biljke i spor rast omogućavaju da se šimšir rezidbom oblikuje u kocke, kugle, kupe, piramide, spiralne ili neke druge željene oblike koji će se dugo nakon rezidbe zadržati. Prirodno se javlja u južnom delu Evrope, Severnoj Africi i Orijentu do Himalaja. Razvija se kao žbun ili nisko drvo. Raste veoma sporo i može dostići starost od nekoliko stotina godina. Godišnji porast mu je svega nekoliko centimetara. Lišće šimšira je eliptično, dugo oko 2,5 cm, kožaste površine, prelepe tamne zelene boje, a sa naličja malo bleđe.

Položaj: Puno sunce, polusenka ili potpuna senka.

Zemljište: Nije puno probirljiv po pitanju zemljišta, uspeva i na siromašnim i suvljim dobro dreniranim zemljištima, ali mu više pogoduju plodna.

Potrebe za vodom: Umerene. Otporan na sušu.

Dimenzije: Razvija se kao žbun ili nisko drvo visine do 10 m.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Mlado lišće je svetlije zeleno od starog.
  • Leto: Tamno zeleno lišće.
  • Jesen: Tamno zeleno lišće.
  • Zima: Tamno zeleno lišće sa mestimično bakarnom bojom.

Upotreba: Buxus sempervirens L. – Šimšir je pogodan za soliternu sadnju na travnjacima kao oblikovan žbun, za formiranje živih ograda ili biljnih skulptura. Zahteva vrlo malo rezidbe, dovoljno je dva puta godišnje, obično u rano proljeće i na jesen. Pogodan je i za sadnju u mešovitim kompozicijama sa drugim ukrasnim listopadnim i četinarskim žbunjem, začinskim biljkama i perenama, gde je odličan kontrast vrstama sa žutim, svetlo zelenim ili crvenim lišćem.

U prodaji su sadnice različite veličine i starosti.

 

Nema na stanju
 

Opis