Photinia x fraseri “Chico” – Fotinia “Chico” na štapu

3.600,00 RSD

Photinia x fraseri “Chico” – Fotinija “Chico”  je brzorastući patuljasti kultivar savršeno prilagođen malim prostorima. Ovaj novi kultivar je otporan na bolesti. Mladi izdanci i listovi su jarko crvene boje, a potom prelaze u bakarnu koja se dugo zadržava, da bi završili kao tamnozeleni. Listovi su prosti, izduženo eliptični, uzani, na vrhu zašiljeni i kožasti. Ako se ne orezuje, prirodno se formira kao zaobljeni zimzeleni žbun visine i širine do 80 cm, od zemlje gusto razgranat. Na proleće, kada su mladi listovi crvene boje, biljka cveta što još više doprinosi njenoj dekorativnosti. Sitni mirisni krem cvetovi su skupljeni u štitastim cvastima. Kora mladih stabljika je crvena i ukrasna. Dovoljna je jedna rezidba godišnje, poželjno krajem leta kako se ne bi naškodilo cvetanju u narednoj godini.

Položaj: Puno sunce ili polusenka. U zaseni prolećno lišće nema intenzivno crvenu boju.

Zemljište: Nije jako probirljiva po pitanju tipa zemljišta, ali najbolje uspeva na plodnim i umereno vlažnim, dobro dreniranim zemljištima. Ne odgovaraju joj jako zbijena glinovita zemljišta, kao ni suviše karbonatna.

Potrebe za vodom: Umerene

Dimenzije: Razvija se kao žbun visine i širine do 0,8 (1) m.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: U proleće biljka je prekrivena sitnim krem cvetovima u gustim cvastima, a mladi listovi su intenzivno crvene boje.
  • Leto: Iz cvetova se razvijaju bobice, a listovi menjaju boju preko bakarne u tamno zelenu.
  • Jesen: Biljka je ispunjena sitnim bobicama.
  • Zima: Zimzelena vrsta.

Upotreba: Photinia x fraseri “Chico” – Fotinija “Chico”  dobro podnosi orezivanje, pa je kao zimzelena vrsta veoma pogodna za niske žive ograde i topijarne forme. Dobro se uklapa u mešovitim kompozicijama sa različitim vrstama žbunja i perena. Može se rezidbom formirati i kao nisko drvo, gajeno u žardinjerama.

 

Nema na stanju