Photinia serratifolia “Pink Crispy” – Fotinija “Pink Crispy”

6.500,00 RSD

Photinia serratifolia “Pink Crispy”– Fotinija “Pink Crispy” je novija holandska sorta. Ima šareno lišće sa svetlo zelenim i tamno zelenim mrljicama na krem podlozi. Mladi listovi i izdanci na proleće su jedinstvene jarko ružičaste boje i savršen su kontrast prošlogodišnjem lišću. Ovaj zimzeleni grm razvija visinu 1,5-2 m i širinu oko 1 m. Listovi su prosti, izduženo eliptični, na vrhu zašiljeni, nazubljenih ivica, kožasti i krupni. Na proleće, kada su mladi listovi jarko ružičaste boje, biljka cveta što još više doprinosi njenoj dekorativnosti. Sitni mirisni krem cvetovi su skupljeni u štitastim cvastima. Orezivanjem se podstiče grananje fotinije i formiranje guste žive ograde. Ukoliko se ne orezuje biljka poprima pravilan ovalan oblik. Dovoljna je jedna rezidba godišnje, poželjno krajem leta kako se ne bi naškodilo cvetanju u narednoj godini.

Položaj: Puno sunce ili polusenka. U zaseni prolećno lišće nije intenzivno obojeno.

Zemljište: Nije jako probirljiva po pitanju tipa zemljišta, ali najbolje uspeva na plodnim i umereno vlažnim, dobro dreniranim zemljištima. Ne odgovaraju joj jako zbijena glinovita zemljišta, kao ni suviše karbonatna.

Potrebe za vodom: Umerene

Dimenzije: Razvija se kao žbun visine 1,5-2 m i širine oko 1 m.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: U proleće biljka je prekrivena sitnim krem cvetovima u gustim cvastima, a mladi listovi su intenzivno ružičaste boje.
  • Leto: Iz cvetova se razvijaju bobice, a listovi menjaju boju u krem boju sa tamno zelenim flekama.
  • Jesen: Biljka je ispunjena sitnim bobicama.
  • Zima: Zimzelena vrsta.

Upotreba: Photinia serratifolia “Pink Crispy” – Fotinija “Pink Crispy” dobro podnosi orezivanje, pa je kao zimzelena vrsta veoma pogodna za  srednje visoke žive ograde i topijarne forme. Može se rezidbom formirati i kao nisko drvo, gajeno u žardinjerama. Dobro se uklapa u mešovitim kompozicijama sa različitim vrstama žbunja i perena.

 

Opis