Photinia x fraseri “Pink Marble” – Fotinija “Pink Marble”

1.000,00 RSD

Photinia x fraseri “Pink Marble”– Fotinija “Pink Marble” je jedan od retkih zimzelenih grmova sa ružičastim mrljama, pa otuda i naziv ružičasti mermer. Njegovi sjajni mladi izdanci i listovi su na proleće crveni sa ružičastim flekama, a kada sazrevanjem pređu u tamnozelenu boju, fleke postaju krem bele. Ovaj prirodno zaobljeni zimzeleni žbun, od zemlje gusto razgranat, razvija visinu oko 3 m i širinu oko 2 m. Listovi su prosti, izduženo eliptični, na vrhu zašiljeni, kožasti i krupni. Na proleće, kada su mladi listovi crveno-ružičaste boje, biljka cveta što još više doprinosi njenoj dekorativnosti. Sitni mirisni krem cvetovi su skupljeni u štitastim cvastima prečnika do 10-15 cm. Orezivanjem se podstiče grananje fotinije i formiranje guste žive ograde. Ukoliko se ne orezuje biljka poprima pravilan ovalan oblik. Dovoljna je jedna rezidba godišnje, poželjno krajem leta kako se ne bi naškodilo cvetanju u narednoj godini.

Položaj: Puno sunce ili polusenka. U zaseni prolećno lišće nije intenzivno obojeno.

Zemljište: Nije jako probirljiva po pitanju tipa zemljišta, ali najbolje uspeva na plodnim i umereno vlažnim, dobro dreniranim zemljištima. Ne odgovaraju joj jako zbijena glinovita zemljišta, kao ni suviše karbonatna.

Potrebe za vodom: Umerene

Dimenzije: Razvija se kao žbun visine oko 3 m i širine oko 2 m.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: U proleće biljka je prekrivena sitnim krem cvetovima u gustim cvastima, a mladi listovi su intenzivno crvene boje sa ružičastim flekama.
  • Leto: Iz cvetova se razvijaju bobice, a listovi menjaju boju preko bakarne i maslinaastozelene u tamno zelenu, a fleke postaju krem boje.
  • Jesen: Biljka je ispunjena sitnim bobicama.
  • Zima: Zimzelena vrsta.

Upotreba: Photinia x fraseri “Pink Marble” – Fotinija “Pink Marble” dobro podnosi orezivanje, pa je kao zimzelena vrsta veoma pogodna za  žive ograde i topijarne forme. Može se rezidbom formirati i kao nisko drvo, gajeno u žardinjerama. Dobro se uklapa u mešovitim kompozicijama sa različitim vrstama žbunja i perena.

 

Opis