Betula nana “Golden Treasure” – Patuljasta zlatnožuta breza “Golden Treasure”

1.200,00 RSD

Betula nana “Golden Treasure” – Patuljasta zlatnožuta breza “Golden Treasure” je kultivar patuljaste breze (Betula nana L.) nastao kao prirodna mutacija koja je registrovana kao sorta 2014. godine. Betula nana L. u prirodi raste uglavnom na područjima sa hladnom arktičkom klimom, a njeno stanište obuhvata područja Grenlanda, Islanda, najsevernije delove Evrope, Azije i Severne Amerike. Van polarnih predela raste uglavnom na planinama u Škotskoj i na Alpima. Raste na vlažnim, ali hranjivim materijama jako siromašnim i kiselim zemljištima. Izrazito je svetloljubiva vrsta i ima veoma nisku toleranciju na zasenčene prostore. Razvija se kao kompaktan žbun visine i prečnika 0,5-1 m sa malim listovima i tankim i krhkim grančicama. Zahvaljujući kompaktnoj formi, maloj veličini i sporom rastu, često se formira kao minijaturno drvo kalemljenjem na kratke stabljike. Dobro podnosi rezidbu, koja se često koristi da bi se dobio uredniji oblik grma. Kultivar “Golden Treasure” ima listove koji su po izbijanju tamno narandžasti, a sazrevanjem menjaju boju do nežno zlatno-žute i žuto-zelene, završavajući sezonu živo crvenom.

Položaj: Puno sunce, polusenka sa dosta svetla. Odgovaraju joj staništa sa većom relativnom vlagom i više padavina.

Zemljište: Nije puno probirljiva po pitanju zemljišta, ali joj pogoduju zemljišta kisele pH.

Potrebe za vodom: Umerene, osetljiva je na sušu.

Dimenzije: Razvija se kao žbun ili nisko drvo čija visina zavisi od toga da li je kalemljena. Žbuj je visine i prečnika 0,5-1 m.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Prolećni pupoljci i listovi su tamno narandžasti.
  • Leto: Listovi su nežno zlatno-žuti ili žuto-zeleni.
  • Jesen: Listovi poprimaju plameno crvenu boju.
  • Zima: Grane ove listopadne vrste ostaju bez lišća.

Upotreba: Betula nana “Golden Treasure” – Patuljasta zlatnožuta breza “Golden Treasure” je pogodna za male bašte, gde se može saditi u mešovitim kompozicijama sa četinarskim i listopadnim žbunjem i perenama kontrastnih boja. Minijaturni rast i lepa kompaktna krošnja, ovu sortu čine podesnom i za sadnju u većim žardinjerama, ali je treba često zalivati.

 

Opis