Betula pendula “Magical Globe” – Breza loptaste krošnje “Magical Globe”

10.000,00 RSD

Betula pendula “Magical Globe” – Breza loptaste krošnje “Magical Globe” je patuljasti kultivar obične breze (Betula pendula Roth., B. alba L., B. verrucosa Ehrh.) nastao kao prirodna mutaciju pronađena u Melburnu u Australiji 1990. godine. Prenet je u Evropu i SAD 2011. godine i ubrzo je postao omiljena biljka za male bašte. Razvija se kao žbun ili nisko drvo čija visina zavisi od visine kalemljenja, ali obično je 1,5-2,5 m, sa prečnikom krošnje od 1,3-1,5 m. Grane su kratke, jake i sporo rastu. Prirodno formira gotovo sferni gust grm ili krošnju ako je kalemljena kao stablašica. Izrazito je svetloljubiva vrsta. Dobro podnosi aerozagađenje.

Položaj: Puno sunce, polusenka. Odgovaraju joj staništa sa većom relativnom vlagom i više padavina.

Zemljište: Nije puno probirljiva po pitanju zemljišta

Potrebe za vodom: Umerene, osetljiva je na sušu.

Dimenzije: Razvija se kao žbun ili nisko drvo čija visina zavisi od visine kalemljenja, ali obično je 1,5-2,5 m, sa prečnikom krošnje od 1,3-1,5 m.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Prolećni pupoljci i listovi su svetlo zelene boje.
  • Leto: Listovi su zeleni.
  • Jesen: Listovi poprimaju zlatno-žutu boju.
  • Zima: Grane ove listopadne vrste ostaju bez lišća.

Upotreba: Betula pendula “Magical Globe” – Breza loptaste krošnje “Magical Globe” je pogodna za male bašte, gde se može saditi pojedinačno na travnjaku ili u mešovitim kompozicijama sa četinarskim i listopadnim žbunjem i perenama. Minijaturni rast i lepa loptasta krošnja, ovaj kultivar čine podesnim i za sadnju u većim žardinjerama.