Photinia x fraseri “Little Red Robin” – Fotinija “Little Red Robin”

1.000,00 RSD

Photinia x fraseri “Little Red Robin” – Fotinija “Little Red Robin”  je brzorastući patuljasti kultivar fotinije nastao u Italiji. Ovaj prirodno zaobljeni zimzeleni žbun, od zemlje gusto razgranat, razvija visinu i širinu od oko 1 m. Veoma je atraktivan jer lišće menja boju tokom sezone. Svakako je najdekorativniji u rano proleće jer mladi listovi imaju jarko crvenu boju, a sazrevanjem postaju tamno zeleni. Listovi su prosti, izduženo eliptični, na vrhu zašiljeni, kožasti i krupni. Na proleće, kada su mladi listovi crvene boje, biljka cveta što još više doprinosi njenoj dekorativnosti. Sitni mirisni krem cvetovi su skupljeni u štitastim cvastima. Kora mladih stabljika je crvena i ukrasna. Dobro podnosi niske temperature, vetar, sušu i aerozagađenje. Orezivanjem se podstiče grananje fotinije i formiranje guste žive ograde. Ukoliko se ne orezuje biljka poprima pravilan ovalan oblik. Dovoljna je jedna rezidba godišnje, poželjno krajem leta kako se ne bi naškodilo cvetanju u narednoj godini.

Položaj: Puno sunce ili polusenka. U zaseni prolećno lišće nema intenzivno crvenu boju.

Zemljište: Nije jako probirljiva po pitanju tipa zemljišta, ali najbolje uspeva na plodnim i umereno vlažnim, dobro dreniranim zemljištima. Ne odgovaraju joj jako zbijena glinovita zemljišta, kao ni suviše karbonatna.

Potrebe za vodom: Umerene

Dimenzije: Razvija se kao žbun visine i širine do 1 m.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: U proleće biljka je prekrivena sitnim krem cvetovima u gustim cvastima, a mladi listovi su intenzivno crvene boje.
  • Leto: Iz cvetova se razvijaju bobice, a listovi menjaju boju u tamno zelenu.
  • Jesen: Biljka je ispunjena sitnim bobicama.
  • Zima: Zimzelena vrsta.

Upotreba: Photinia x fraseri “Little Red Robin” – Fotinija “Little Red Robin”  dobro podnosi orezivanje, pa je kao zimzelena vrsta veoma pogodna za niže žive ograde i topijarne forme. Dobro se uklapa u mešovitim kompozicijama sa različitim vrstama žbunja i perena. Može se rezidbom formirati i kao nisko drvo, gajeno u žardinjerama.