Salvia officinalis “Tricolour” – Žalfija šarenolisna “Tricolour”

350,00 RSD

Salvia officinalis “Tricolour” – Žalfija šarenolisna “Tricolour” je višegodišnja biljka iz familije usnatica (Lamiaceae) koja razvija razgranato stablo visine 0,4-0,7 m, koje je u donjem delu odrvenelo. Grane su četvrtaste na poprečnom preseku. Listovi su srebrnozeleni sa belim ivicama, izduženi, fino maljavi, aromatični, a mladi listovi na vrhovima grana su ljubičasti, a ivični delovi intenzivno ružičasti, pa je ova sorta veoma dekorativna. Sitni mirisni ljubičasti cvetovi se nalaze u klasastim cvastima na vrhovima stabla i grančica krajem proleća i tokom leta. Žalfija se od davnina koristi kao lekovita i začinska biljka. Lišće se koristi sveže ili sušeno. Žalfija je poreklom iz Mediterana, ali je prilično izdržljiva i u hladnijoj klimi. Laka je za gajenje. Veoma je otporna na sušu. Dobro podnosi orezivanje, a prolećna rezidba i ponovljena nekoliko puta u vegetaciji će podstaći stvaranje mladog ljubičasto-ružičastog lišća i kompaktnog žbuna manjih dimenzija.

Položaj: Puno sunce

Zemljište: Nije probirljiva po pitanju zemljišta, važno je da je dobro drenirano bez stajaće vode.

Potrebe za vodom: Umerene, dobro podnosi sušu.

Dimenzije: Razvija se kao žbun visine i širine 0,4-0,7 m.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Mladi listovi su ljubičaste boje sa ružičastim ivicama, a u kasno proleće biljka je prekrivena sitnim cvetovima.
  • Leto: Nastavlja se cvetanje, a listovi starenjem dobijaju srebrno-zelenu boju sa belim ivicama.
  • Jesen: Biljka je prekrivena srebrnasto zelenim listovima sa belim ivicama, a mlađi listovi imaju ljubičaste i ružičaste nijanse.
  • Zima: U uslovima blaže klime se ponaša kao zimzelena vrsta

Upotreba: Salvia officinalis “Tricolour” – Žalfija šarenolisna “Tricolour” se dobro uklapa u mešovite kompozicije sa različitim vrstama žbunja i perena na osunčanim položajima. Često se gaji u kompoziciji sa drugim aromatičnim ili mediteranskim biljkama u vrtu ili većim žardinjerama.


Nema na stanju