Acer ginnala Maxim. – Amurski javor

300,00 RSD

Acer ginnala Maxim. – Amurski javor je poreklom iz severoistočne Azije (u prirodi se javlja od Mongolije do ruskog istoka u dolini reke Amur). Razvija se kao žbun ili nisko drvo visine 3 do 10 m. Razvija kratko deblo. Listovi su dlanasto režnjeviti sa 3 do 5 plitkih režnjeva, po ivici nepravilno nazubljeni. Veoma dobro podnosi oštre uslove kontinentalne klime.

Položaj: Polusenka

Zemljište: Uspeva na lakim ocednim ilovastim, peskovitim i tresetnim zemljištima bogatim humuskom, koja su neutralne ili blago kisele reakcije.

Potrebe za vodom: Umerene

Dimenzije: Razvija se kao žbun, a potom nisko drvo sa kratkim deblom,  visine 2-3 metra. Ima brz porast u povoljnim uslovima gajenja.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Po izbijanju iz pupoljaka mladi listovi su svetlo zelene boje, a u vreme listanja se otvaraju i sitni žuto-zeleni cvetovi.
  • Leto: Listovi su sjajni zeleni. Razvijaju se plodovi leptirastog oblika koji su najpre crvenkasto-zeleni, a potom menjaju boju u srvenkasto-smeđu.
  • Jesen: Listovi poprimaju žutu, narandžastu ili crvenu boju, često sa ružičastim nijansama.
  • Zima: Grane ove listopadne vrste ostaju bez lišća

Upotreba: U severnim krajevima se često koristi kao ukrasna biljka zbog izuzetne otpornosti na oštre zime. Dobro podnosi rezidbu i relativno brzo raste, pa se može upotrebljavati za žive ograde. Pogodan je iz za bonsai uzgoj.

Nema na stanju
 

Opis