Sambucus nigra “Black Lace” – Zova crvenolisna “Black Lace”

3.600,00 RSD

Sambucus nigra “Black Lace” – Zova crvenolisna “Black Lace”  je kultivar zove ili bazge, kako se ova vrsta još naziva kod nas, nastao u Velikoj Britaniji 2002. godine. Ima veoma tamno bordo obojene listove, gotovo crne, duboko urezane poput nekih japanskih javora, pa opravdano nosi naziv “crna čipka”. Sitni mirisni cvetovi sa 5 latica sakupljeni u štitaste cvasti su svetlo ružičaste, a ne uobičajne bele boje i lepo dolaze do izražaja na pozadini tamnog lišća. Cvasti su prečnika 10 do 15 cm, a pojavljuju se na biljci obično krajem maja i u junu (malo ranije ili malo kasnije, u zavisnosti od klime). Ustupaju mesto crvenim, a zatim crnim bobicama prečnika 6 do 8 mm koje oduševljavaju ptice. Sve ove neoubičajnosti čine sortu veoma atraktivnu za gajenje u vrtu. Ovaj kultivar razvija gust žbun visine oko 2,50 m i širine oko 3 m. Osim toga, cvetovi ove sorte se mogu upotrebljavati za pravljenje čaja i sirupa za sok, kao i od izvorne vrste. Kao i sve zove i ovaj kultivar je veoma otporan na mraz, letnje vrućine, sušu, gradsko aerozagađenje i različite zemljišne uslove. Redovna rezidba podstiče stvaranje gušćeg žbuna. 

Položaj: Osunčan

Zemljište: Toleriše različita zemljišta, ali joj najviše odgovaraju srednje plodna, dobro drenirana tla neutralne reakcije.

Potrebe za vodom: Umerene.

Dimenzije: Dostiže visinu oko 2,50 m i širinu oko 3 m, ali se dimenzije biljke donekle mogu regulisati rezidbom.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: U proleće iz pupoljka izlaze mladi ružičasti listovi. U kasno proleće biljka cveta.
  • Leto: Listovi su tamno bordo boje.
  • Jesen: Listovi su tamno bordo boje.
  • Zima: Grane ove listopadne vrste ostaju bez lišća.

Upotreba: Budleja Sambucus nigra “Black Lace” – Zova crvenolisna “Black Lace” je pogodna za sadnju u mešovitim kompozicijama sa drugim lišćarskim i četinarskim žbunjem na osunčanim položajima ili u slobodnorastućim živim ogradama. Na većim prostorima se može postaviti i kao soliter na travnjaku. Takođe se može gajiti u velikoj žardinjeri prve 3 ili 4 godine.

 

Opis