Abies alba Mill. = A. pectinata DC – Jela (jelka)

330,00 RSD

Abies alba Mill. = A. pectinata DC – Jela (jelka) je visoki četinar u prirodi rasprostranjen u planinama srednje, južne i delom zapadne Evrope. Dostiže visinu od 50 m i prečnik debla do 1,5 m. U urbanim uslovima najčešće dostiže polovinu maksimalne visine. Jela razvija tipičnu piramidalnu ili kupastu krošnju, koja u starosti postaje pri vrhu zaravnjena (kao odsečena). Grane se razvijaju u pršljenima. Osim snažnih bočnih korenova postoji centralni koren, koji prodire dosta duboko u zemljište. Četine jele su pljosnate, na licu tamnozelene, sjajne, na naličju sa 2 paralelne belkaste pruge stoma, duge do 30 mm, široke do 3 mm, većinom češljasto raspoređene, na vrhu su zrubljene, pri osnovi malo sužene, prelazeći u okruglasti završetak kojim su vezane za grančicu. Ostaju na granama do 8 i više godina. Šišarke su valjkastog oblika i stoje uspravno (kao sveće) na granama. U mladosti su zelenkaste, u doba zrenja zelenkastosmeđe, dugačke 10-20 (-30) cm i promera 3-5 cm. Zru iste godine u IX-X.

Položaj: Osunčan, polusenka ili senka. Pozožaj mora biti zaklonjen od mraza.

Zemljište: Raste na dubokim, hranljivim, humusom bogatim zemljištima sa dovoljno vlage.

Potrebe za vodom: Osetljiva je na zemljišnu sušu. Iziskuje postojanu relativnu vlažnost vazduha sa umerenom temperaturom.

Dimenzije: Maksimalna veličina koju razvija oko 50 m.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Na vrhovima grana se iz pupoljaka razvijaju mlade grane čije su četine otvorenije zelene boje u obnosu na zrele. Od IV do VI se na granama pojavljuju mrko-žuti cvetovi.
  • Leto: Iz ženskih cvetova se razvijaju uspravne šišarke koje su najpre zelene, a vremenom postaju mrke.
  • Jesen: U IX-X sazrevaju šišarke.
  • Zima: Zimzelena vrsta.

Upotreba: Jela je pogodna za soliternu sadnju na travnjacima ili u grupama i masivima na velikim zelenim površinama gde klimatski i zemljišni uslovi dozvoljavaju.

Nema na stanju
Kategorija:
 

Opis