Sambucus nigra “Aurea” – Zova zlatnolisna “Aurea”

3.300,00 RSD

Sambucus nigra “Aurea” – Zova zlatnolisna “Aurea”  je kultivar zove ili bazge, kako se ova vrsta još naziva kod nas, koji ima veoma svetle žuto-zelene listove. Sitni, izuzetno mirisni cvetovi sa 5 latica, sakupljeni u štitaste cvasti prečnika 10 do 25 cm se pojavljuju na biljci obično krajem maja i u junu (malo ranije ili malo kasnije, u zavisnosti od klime). Ustupaju mesto crvenim, a zatim ljubičasto-crnim bobicama prečnika 6 do 8 mm koje oduševljavaju ptice. Ovaj kultivar razvija gust žbun visine i širine oko 4 m. Rezidbom se može formirati i kao malo drvo. Osim toga, cvetovi ove sorte se mogu upotrebljavati za pravljenje čaja i sirupa za sok, kao i od izvorne vrste. Kao i sve zove i ovaj kultivar je veoma otporan na mraz, letnje vrućine, sušu, gradsko aerozagađenje i različite zemljišne uslove. Redovna rezidba podstiče stvaranje gušćeg žbuna umerenih dimenzija. 

Položaj: Puno sunce ili polusenka.

Zemljište: Toleriše različita zemljišta, ali joj najviše odgovaraju tla neutralne reakcije bogata azotom (nitrofilna vrsta).

Potrebe za vodom: Umerene.

Dimenzije: Dostiže visinu i širinu oko 4 m, ali se dimenzije biljke donekle mogu regulisati rezidbom.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: U proleće iz pupoljka izlaze mladi žućkasti listovi. U kasno proleće biljka cveta.
  • Leto: Listovi su svetle žuto-zelene boje.
  • Jesen: Listovi su svetle žuto-zelene boje.
  • Zima: Grane ove listopadne vrste ostaju bez lišća.

Upotreba: Budleja Sambucus nigra “Aurea” – Zova zlatnolisna “Aurea” je pogodna za sadnju u mešovitim kompozicijama sa drugim lišćarskim i četinarskim žbunjem na osunčanim položajima ili u slobodnorastućim živim ogradama. Odličan je kontrast biljkama sa tamno zelenim, bordo ili crvenim lišćem. Na većim prostorima se može postaviti i kao soliter na travnjaku.

 

Nema na stanju