Prunus lusitanica “Angustifolia” – Portugalska lovorvišnja “Angustifolia”

3.000,00 RSD

Prunus lusitanica “Angustifolia” – Portugalska lovorvišnja “Angustifolia” je uskolisni kultivar koji se razvija kao zimzeleni žbun ili nisko drvo, obično 3-5 (7) m visine i 2-3 (4) m širine. Raste sporo. Razvija vrlo gustu krošnju. Cvetovi su beli, mirisni, sakupljeni u viseće grozdaste cvasti. Plod je okrugla koštunica, crna kad sazri. Dobro podnosi niske temperature, vetar i aerozagađenje. Svi delovi biljke su otrovni ako se progutaju zbog sadržaja amigdalina.

Položaj: Puno sunce ili polusenka

Zemljište: Blago kiselo (tresetno), bogato organskom materijom, dobro drenirano zemljište joj najviše odgovara, ali uspeva i na drugim tipovima zemljišta.

Potrebe za vodom: Umerene, ne trpi sušu.

Dimenzije: Razvija se kao žbun ili nisko drvo, obično 3-5 m visine i 2-3 m širine.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: U proleće biljka je prekrivena sitnim belim cvetovima u gustim cvastima.
  • Leto: Iz cvetova se razvijaju bobice koje su najpre zelene, a sazrevanjem menjaju boju preko crvenkaste u crnu. Listovi su zeleni.
  • Jesen: Biljka je ispunjena sitnim crnim bobicama.
  • Zima: Zimzelena vrsta.

Upotreba: Prunus lusitanica “Angustifolia” – Portugalska lovorvišnja “Angustifolia” se najčešće koristi kao slobodorastući žbun ili nisko drvo soliterno postavljeno na travnjaku ili u mešovitim kompozicijama sa različitim lišćarskim i četinarskim žbunjem. Dobro podnosi rezidbu pa se može koristiti i za žive ograde samostalno ili u mešanim živim ogradama.

 

Nema na stanju
 

Opis