Salix caprea “Pendula” – Vrba iva žalosne forme

1.650,00 RSD

Salix caprea “Pendula” – Vrba iva žalosne forme je kultivar sa oborenim granama i skromnim rastom. Razvija krunu dugih grana koje vise gotovo do zemlje i izgleda kao prirodni suncobran. Na kraju zime, njene ogoljene i sjajne grančice ukrašene su vrlo dekorativnim srebrnastim “macama” baršunaste teksture. Visina stabla zavisi od mesta kalemljenja, a obično je mala, pa ovaj kultivar savršeno odgovara malim vrtovima, a može se gajiti čak i u većim žardinjerama. Najčešće dostiže visinu oko 3 m i prečnik krošnje od oko 2 m. Od proleća do jeseni, grane su prekrivene debelim, kožastim listovima široko eliptičnog oblika, koji su sjajni i tamnozeleni sa gornje strane, a na poleđini beličasti. Pre opadanja u jesen poprimaju žutu boju. Dobro podnosi orezivanje, pa se spuštene grane mogu rezati na željenu dužinu, najbolje nakon precvetavanja. Otpornija je na sušu od ostalih vrba.

Položaj: Puno sunce ili polusenka.

Zemljište: Toleriše različita zemljišta, ali joj najviše odgovaraju vlažna, laka, dobro drenirana karbonatna.

Potrebe za vodom: Umerene do povećane.

Dimenzije: Dostiže visinu oko 3 m i širinu oko 2 m.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Iz pupoljka izlaze mladi listovi svetlo zelene boje.
  • Leto: Listovi su tamnije zelene boje sa lica, a sa naličja beličasti.
  • Jesen: Listovi u ranu jesen poprimaju žutu boju.
  • Zima: Grane ove listopadne vrste ostaju bez lišća, a krajem zime, u februaru ili početkom marta, biljka cveta nežnim sredrnastima “macama”.

Upotreba: Salix caprea “Pendula” – Vrba iva žalosne forme je pogodna za sadnju kao soliterno drvo ili u manjim grupama na travnjaku. Lepa je u mešovitim kompozicijama sa drugim lišćarskim i četinarskim žbunjem koje ima atraktivne boje i teksture tokom vegetacionog perioda kada je ova biljka manje uočljiva.

 

Nema na stanju