Prunus laurocerasus “Etna” – Lovorvišnja “Etna” 50-70cm

3.000,00 RSD

Prunus laurocerasus “Etna” – Lovorvišnja “Etna” je novi polupatuljasti kultivar sa sporijim rastom od izvorne vrste, pa je pogodan za konstrukciju niske ili srednje žive ograde sa manje održavanja. Raste kao vrlo kompaktan zimzelen žbun, od zemlje gusto razgranat, visine i širine 1,5-2 m, što joj omogućava da slobodno raste, čak i u maloj bašti. Mladi listovi su narandžasto-bronzane boje, pa su dobar kontrast starijim tamnozelenim sjajnim listovima, čije su dimenzije 10-15 cm dužine i 5-7 cm širine. Cvetovi su dvopolni, beli, sakupljeni u duge uspravne grozdaste cvasti. Plod je okrugla koštunica, crna kad sazri. Dobro podnosi niske temperature do -15 ºC i vetar, ali joj za vreme jačih zima stradaju listovi. Podnosi sušu i aerozagađenje. Svi delovi lovorvišnje su otrovni ako se progutaju zbog sadržaja amigdalina.

Položaj: Puno sunce ili polusenka

Zemljište: Nije jako probirljiva po pitanju tipa zemljišta, ali najbolje uspeva na plodnim i umereno vlažnim, dobro dreniranim zemljištima.

Potrebe za vodom: Umerene

Dimenzije: Razvija se kao žbun visine i širine 1,5-2 m.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: U proleće biljka je prekrivena sitnim belim cvetovima u gustim cvastima, a mladi lisovi su narandžasto-bronzane boje.
  • Leto: Iz cvetova se razvijaju bobice koje su najpre zelene, a sazrevanjem menjaju boju preko crvenkaste u crnu. Listovi su tamno zeleni.
  • Jesen: Biljka je ispunjena sitnim crnim bobicama.
  • Zima: Zimzelena vrsta.

Upotreba: Prunus laurocerasus “Etna” – Lovorvišnja “Etna” se najčešće koristi kao slobodorastuća živa ograda ili sa malim brojem rezidbi. Veoma je gusta pa stvara odličnu vetrozaštitu i zvučnu izolaciju. Pogodna je i za topijarne forme. Vrlo je lepa u mešovitim kompozicijama sa različitim lišćarskim i četinarskim žbunjem i sa perenama.

 

Opis