Prunus laurocerasus “Mano” – Lovorvišnja “Mano”

7.000,00 RSD

Prunus laurocerasus “Mano” – Lovorvišnja “Mano” je polupatuljasti kultivar sa sporijim rastom od izvorne vrste, pa je pogodan za konstrukciju niske ili srednje visoke žive ograde koja zahteva manje održavanja. Raste kao vrlo kompaktan zimzelen žbun, od zemlje gusto razgranat, visine i širine do 2 m. Mladi listovi su bronzane boje, a sazrevanjem postaju zeleni i sjajni. Ako se uopšte ne orezuje, biljka će na proleće biti ispunjena cvastima. Cvetovi su dvopolni, beli, sakupljeni u duge uspravne grozdaste cvasti. Plod je okrugla koštunica, crna kad sazri. Dobro podnosi niske temperature do -15 ºC i vetar, ali joj za vreme jačih zima stradaju listovi. Podnosi sušu i aerozagađenje.

Položaj: Puno sunce, polusenka ili senka

Zemljište: Nije jako probirljiva po pitanju tipa zemljišta, ali najbolje uspeva na plodnim i umereno vlažnim, dobro dreniranim zemljištima.

Potrebe za vodom: Umerene

Dimenzije: Razvija se kao žbun visine i širine do 2 m.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: U proleće biljka je prekrivena sitnim belim cvetovima u gustim cvastima, a mladi lisovi su bronzane boje.
  • Leto: Iz cvetova se razvijaju bobice koje su najpre zelene, a sazrevanjem menjaju boju preko crvenkaste u crnu. Listovi su tamno zeleni.
  • Jesen: Biljka je ispunjena sitnim crnim bobicama.
  • Zima: Zimzelena vrsta.

Upotreba: Prunus laurocerasus “Mano” – Lovorvišnja “Mano” dobro podnosi orezivanje, pa je kao zimzelena vrsta veoma pogodna za žive ograde i topijarne forme. Može da se koristi i kao slobodnorastuća živa ograda. U parkovima se koristi za formiranje grupa i masiva.

 

Opis