Magnolia liliflora “Nigra” – Magnolija “Nigra”

3.600,00 RSD

Magnolia liliflora “Nigra” – Magnolija “Nigra” je kultivar Magnolia liliflora, vrste poreklom iz jugozapadne Kine, sa tamnijom spoljašnjom bojom latica cveta od izvorne vrste. Nastao je davne 1861. godine. Razvija kompaktan listopadni grm okruglastog oblika, visine 2,5-3 m i širine 1,5-2,5 m. Raste sporo. Cveta u maju, smanjujući tako rizik od oštećenja cvetova od kasnih prolećnih mrazeva. Krupni cvetovi u obliku pehara stoje uspravno na stabljikama i pojavljuju se pre listanja kasno u maju, a cvetaju čak 4-5 nedelje kada je grm već olistao. Latice su spolja tamno bordo-ljubičaste, a iznutra vrlo svetlo ljubičaste ili gotovo bele boje, duge oko 12 cm. Može da ima ponovljeno cvetanje tokom leta, ali znatno manjeg obima. Veoma mladi listovi su bronzane boje, a potom poprimaju tipičnu jarko zelenu. Listovi su izduženi, dugi od 10 do 18 cm. U jesen postaju žuto-smeđi.

Položaj: Puno sunce ili polusenka. U uslovima kontinentalne klime uspeva samo na položajima zaštićenim od jakog vetra i kasnih prolećnih mrazeva.

Zemljište: Najbolje uspeva na humusnom plodnom zemljištu blago kisele reakcije, srednje vlažnom i dobro dreniranom. Loše podnosi suva krečnjačka zemljišta. Potrebno je redovno đubrenje mladih biljaka.

Potrebe za vodom: Umerene

Dimenzije: Razvija se kao žbun ili nisko drvo 2-3 m visine i do 1,5-2,5 m širine. Ima spor porast.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Biljka počinje da cveta tamno ružičastim cvetovima malo pre listanja. Cvetanje traje 4-5 nedelja. Mladi listovi su bronzano-zelene boje.
  • Leto: Listovi su tamno zeleni.
  • Jesen: Listovi poprimaju žuto-smeđu boju.
  • Zima: Grane ove listopadne vrste ostaju bez lišća.

Upotreba: Magnolia liliflora “Nigra” je pogodna za soliternu sadnju na travnjacima ili u mešovitim kompozicijama u malim baštama, najbolje u kobinaciji sa četinarima i lišćarskim žbunjem koje tokom vegetacije imaju obojeno lišće, jer je ona najatraktivnija na proleće u vreme cvetanja. Treba je kombinovati sa vrstama kojima takođe pogoduje balgo kiselo zemljište, kao što su kamelije, hortenzije, Hamamelis, rododendroni, Pieris, Fothergilla, Chimonanthe…  Zbog malih dimenzija i sporog rasta se može gajiti i u većim žardinjerama u popločanim dvorištima.

 

Opis