Magnolia grandiflora “Little Gem” – Magnolija “Little Gem”

3.600,00 RSD

Magnolia grandiflora “Little Gem” – Magnolija “Little Gem” je kultivar Magnolia grandiflora, vrste poreklom sa toplog juga SAD, koji ima patuljasti rast. Za razliku od izvorne vrste, čiji primerci dostižu visinu do 30 m, ovaj patuljasti kultivar se razvija kao žbun ili nisko drvo 2-4 m visine i do 1,5-2,5 m širine. Ova zimzelena vrsta razvija veoma gustu pravilnu piramidalnu krošnju. Ima kožaste tamnozelene listove, nešto manje od izvorne vrste, duge oko 15 cm. Listovi su sa lica glatki i sjajni, a sa naličja rđasto-smeđe dlakavi. Iako je zimzelena vrsta, uvek opada malo lišća, obično krajem proleća kada biljka počne da stvara nove izdanke i cvetne pupoljke. Krupni beli cvetovi sastavljeni od 9-12 latica, prečnika 20-24 cm, dolaze do izražaja na tamnoj pozadini listova. Veoma su mirisni. Svaki cvet je otvoren samo jedan ili dva dana, ali slede drugi cvetovi. Otvaraju se jedan za drugim, pa je biljka u cvetu od juna do poslednjih toplih i sunčanih jesenjih dana. Što je biljka starija i jača, to se više cvetova pojavljuje u kontinuitetu. Cvetanje prati plod ružičaste boje, jajolika polifolikula, dugačka 7,5–10 cm u kojoj je smešteno jarko crveno krupno seme. Ovaj kultivar je otporniji od izvorne vrste na hladnoću, jak vetar i ledene kiše i sneg. Za formiranje željenog oblika i gušće krošnje, može se orezivati dak je biljka mlada, a zatim svake 3-5 godine krajem aprila. Kako cveta na vrhovima zrelog drveta, cvetanje će biti umanjeno u  godinama kada se biljka oreže.

Položaj: Puno sunce ili polusenka. U uslovima kontinentalne klime uspeva samo na položajima zaštićenim od jakog vetra i kasnih prolećnih mrazeva.

Zemljište: Najbolje uspeva na humusnom plodnom zemljištu blago kisele reakcije, srednje vlažnom i dobro dreniranom. Loše podnosi suva krečnjačka zemljišta. Potrebno je redovno đubrenje mladih biljaka.

Potrebe za vodom: Umerene

Dimenzije: Razvija se kao žbun ili nisko drvo 2-4 m visine i do 1,5-2,5 m širine. Ima spor porast.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Ova zimzelena biljka je krajem proleća okićena cvetnim pupoljcima.
  • Leto: Tokom celog leta biljka cveta.
  • Jesen: Iz cvetova se razvijaju veoma dekorativni plodovi.
  • Zima: Zimzelena vrsta.

Upotreba: Magnolia grandiflora “Little Gem” je pogodna za soliternu sadnju na travnjacima ili u mešovitim kompozicijama u malim baštama. Može se gajiti i u većim žardinjerama u popločanim dvorištima. Ova magnolija je pogodna za topiarnu umetnost i može se oblikovati u obliku piramide, koja se postavlja, na primer, sa obe strane velikog kamenog stepeništa.


Nema na stanju