Magnolia stellata – Zvezdasta magnolija

2.000,00 RSD

Magnolia stellata (Siebold & Zucc.) Maxim. – Zvezdasta magnolija je poreklom iz Japana. Usko je povezana sa japanskom magnolijom (Magnolia kobus DC.), a neki botaničari je smatraju njenim varijetetom Magnolia kobus var. stellata, ali se od japanske magnolije razlikuje znatno nižim rastom. Razvija se kao listopadni žbun ili nisko drvo 1,5-3 m visine i do 2-4 m širine. Mlade biljke imaju okruglast rast, a starije se više razvijaju u širinu. Ima spor porast. Kora starijih stabala je glatka, srebrnasto-siva. Zvezdasta magnolija je najranija i najcvetanija vrsta roda magnolija. Cveta rano u proleće, pre listanja, belim cvetovima sa primesama bledo ružičaste boje. Cvetovi su prijatno mirisni, sa aromom vanile i limuna. Cvetanje traje nekoliko nedelja. Zvezdasti cvetovi sa najmanje 12 tankih, nežnih latica imaju prečnik 7-10 cm. Zbirni plod je crvenkastozelen, dug oko 5 cm, a sazreva i otvara se početkom jeseni. U njima se nalazikrupno narandžasto-crveno seme. Veoma mladi listovi su bronzano-zelene boje, a potom poprimaju tipičnu jarko zelenu, a u jesen pred opadanje žutu boju. Dugi su 5-10 cm i široki 2-4 cm.

Položaj: Puno sunce ili polusenka, zaštićen od jakog vetra i kasnih prolećnih mrazeva.

Zemljište: Najbolje uspeva na humusnom zemljištu neutralne do blago kisele reakcije, srednje vlažnom i dobro dreniranom. Loše podnosi suva krečnjačka zemljišta.

Potrebe za vodom: Umerene

Dimenzije: Razvija se kao drvo visine 10-15 (20) m i do 10 m širine krošnje. Ima spor porast.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Biljka počinje da cveta belim krupnim cvetovima pre listanja. Mladi listovi su nežno-zelene boje.
  • Leto: Listovi su tamno zeleni.
  • Jesen: Listovi poprimaju žutu boju.
  • Zima: Grane ove listopadne vrste ostaju bez lišća.

Upotreba:Magnolia stellata (Siebold & Zucc.) Maxim. – Zvezdasta magnolija je pogodna za soliternu sadnju na travnjacima ili u mešovitim kompozicijama u malim baštama, najbolje u kobinaciji sa četinarima i lišćarskim žbunjem koje tokom vegetacije imaju obojeno lišće, jer je ona najatraktivnija na proleće u vreme cvetanja. Treba je kombinovati sa vrstama kojima takođe pogoduje balgo kiselo zemljište, kao što su kamelije, hortenzije, Hamamelis, rododendroni, Pieris, Fothergilla, Chimonanthe…  Zbog malih dimenzija i sporog rasta se može gajiti i u većim žardinjerama u popločanim dvorištima.

 

Opis