Fraxinus ornus “Mecsek” – Crni jasen “Mecsek” 16-18cm obim

24.000,00 RSD

Fraxinus ornus “Mecsek” je kultivar crnog jasena izdvojen u Mađarskoj. Razvija zaobljenu vrlo gustu krošnju koja se kasnije širi u pravilan loptast ili spljošten oblik. Dostiže širinu 3-4 m, a visina stabla zavisi od visine kalemljenja na izvornu vrstu, a obično se formira kao nisko ili srednje visoko drvo koje dostiže 4-6 m. Glatka siva kora kasnije postaje sivo-crna. Listovi su, kao i kod osnovne vrste, neparno perasti sa 7 listića, sjajni, tamnozeleni, dugi 10 – 15 cm. Jesenja boja lišća je žuta do tamno crvena. Biljka cveta u maju/junu sitnim belim cvetićima skupljenim u terminalnim metličastim cvastima. Posle cvetanja retko dolazi do formiranja plodova. Ima skromne zahteve prema zemljištu i dobro podnosi  urbani mikroklimat i vetar.

Položaj: Puno sunce ili polusenka

Zemljište: Nije probirljiv po pitanju zemljišta, podnosi i suva karbonatna tla. Dobro podnosi delimično zaslanjena zemljišta i prisustvo soli koja se koristi protiv leda na trotoarima i putevima.

Potrebe za vodom: Umerene, dobro podnosi sušu.

Dimenzije: 4-6 m visine i 3-4 m širine krošnje.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Biljka lista u rano proleće, a u maju/junu cveta.
  • Leto: Listovi su sjajni, tamnozeleni.
  • Jesen: Listovi poprimaju intenzivnu žuto, crvenu i bordo boju.
  • Zima: Grane ove listopadne vrste ostaju bez lišća.

Upotreba: Fraxinus ornus “Mecsek” – Crni jasen “Mecsek”  je pogodan za soliterno drvo u malim baštama. Takođe, često se koristi za drvorednu sadnju u užim ulicama ili za ozelenjavanje manjih skverova i parkova.


Nema na stanju