Fraxinus excelsior “Globosa” – Beli jasen kuglasti “Globosa” 8-10cm obim

5.000,00 RSD

Fraxinus excelsior “Globosa” je kultivar belog jasena čiji je sinonim i  “Nana”. Razvija zaobljenu vrlo gustu krošnju koja se kasnije širi u pravilan loptast ili spljošten oblik. Dostiže širinu 3-4 m, a visina stabla zavisi od visine kalemljenja na izvornu vrstu, a obično se formira kao nisko ili srednje visoko drvo koje dostiže 4-6 m, a kalemljen pri zemlji daje loptasti žbun. Glatka kora je sivo-smeđa. Listovi su, kao i kod osnovne vrste, neparno perasti sa 9-11 listića, sjajni, tamnozeleni, dugi 15 – 20 cm, sa nešto sitnijim listićima nego kod izvorne vrste. Jesenja boja lišća je žuta. Biljka ne cveta i ne plodonosi. Ima skromne zahteve prema zemljištu i dobro podnosi  urbani mikroklimat, vetar i niske zimske temperature.

Položaj: Puno sunce ili polusenka

Zemljište: Odgovara mu vlažno, hranljivo zemljište različitog mehaničkog sastava. Toleriše delimično zaslanjeno zemljište.

Potrebe za vodom: Umerene, izdržava kratkotrajne poplave.

Dimenzije: Visoko kalemljen dostiže 4-6 m visine i 3-4 m širine krošnje.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Biljka lista u rano proleće.
  • Leto: Listovi su sjajni, tamnozeleni.
  • Jesen: Listovi poprimaju žutu boju.
  • Zima: Grane ove listopadne vrste ostaju bez lišća.

Upotreba: Fraxinus excelsior “Globosa” – Beli jasen kuglasti “Globosa”  je pogodan za soliterno drvo u malim baštama. Takođe, često se koristi za drvorednu sadnju u užim ulicama ili za ozelenjavanje manjih skverova i parkova.


Nema na stanju