Weigela florida “Alexandra” – Vajgela, vajgelija crvenolisna “Alexandra”

500,00 RSD

Weigela florida “Alexandra” – Vajgela (vajgelija) “Alexandra” je kultivar Weigela florida, vrste poreklom iz severoistočne Kine, Koreje i Japana, koja je preneta u Evropu 1848. godine. Pripada porodici Caprifoliaceae. Formira kompaktan razgranati grm sa prvobitno uspravnim granama koje se vremenom malo povijaju. Ima brz rast u svežem zemljištu i nakon 4 godine dostiže zrelost i visinu i širinu oko 2 m. Od drugih sorti ove vrste se razlikuje po najtamnijem bordo lišću. Listovi su izduženi, na kraju zašiljeni, dužine 4 do 8 cm, blago valoviti. Ova jedinstvena bordo-ljubičasta boja savršeno ističe obilno prolećno cvetanje, od maja do juna. Cvetovi su tamno ružičasti, levkastog oblika. Formiraju se na vrhovima prošlogodišnjih grana. Vrsta je jednostavna za gajenje, bez zahteva. Dobro podnosi niske zimske temperature.

Položaj: Puno sunce ili polusenka, ali na punom suncu biljka ima intenzivniju boju lišća.

Zemljište: Nije puno probirljiva po pitanju zemljišta, ali joj najviše odgovaraju karbonatna tla, hladna i dobro drenirana.

Potrebe za vodom: Umerene.

Dimenzije: Dostiže visinu i širinu oko 2 m.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Biljka prvo olista, a krajem proleća cveta.
  • Leto: Listovi su tamno crveni do ljubičasti.
  • Jesen: Listovi su tamno crveni, a pred opadanje otvorenije crveni.
  • Zima: Listopadna je vrsta.

Upotreba: Weigela florida “Alexandra” – Vajgela (vajgelija) “Alexandra”  je pogodna za sadnju u mešovitim kompozicijama sa drugim lišćarskim i četinarskim žbunjem ili u slobodnorastućim živim ogradama, gde je odličan kontrast vrstama sa svetlom bojom lišća.

Nema na stanju