Berberis thunbergii “Maria” – Tunbergov berberis “Maria”

1.000,00 RSD

Rod žutika ili berberika, kako još berberise kod nas zovu je bogat vrstama umerenih i toplih područja severne Afrike, Evrope i Azije. Vrsta Berberis thunbergii DC. – Tunbergova žutika je poreklom iz Kine i Japana. Ima  mnogobrojne kultivare. “Maria” je novi kultivar sa zlatno-žutim lišćem na uspravnim granama. Žbun dostiže visinu 0,7-0,9 m. Relativno sporo raste. Dobro podnosi uslove kontinentalne klime. Odoleva i najintenzivnijim zimskim mrazima i  do -20 °C, a otporan je i na dim, prašinu i sušu.

Položaj: Puno sunce ili polusenka.

Zemljište: Uspeva na svim tipovima zemljišta osim na teškim glinovitim koja nisu ocedna. Pogoduju mu zemljišta neutralne do blago kisele ili blago alkalne reakcije.

Potrebe za vodom: Umerene

Dimenzije: Razvija se kao žbun visine 0,7-0,9 m.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Mladi listovi su crvenkaste boje, ali brzo postaju žuti, a biljka je ispunjena sitnim žutim cvetovima.
  • Leto: Listovi zadržavaju zlatno-žutu boju tokom celog leta, samo su donji i unutrašnji listovi, koji su manje izloženi suncu zelenkasti. Grančice nose sitne izdužene bobičaste plodove koji tokom leta lagano menjaju boju od zelene ka crvenoj.
  • Jesen: Listovi poprimaju ljupku narandžasto-crvenu boju, a biljka je ispunjena sitnim jarkocrvenim izduženim bobocama.
  • Zima: Grane ove listopadne vrste ostaju bez lišća. Obilan rod jarkocrvenih bobica ostaje na granama tokom zime, čineći posebnu zimsku atrakciju u vrtu, ali i idealnu hrana za sitne ptice (oprez – otrovni su za ljude!).

Upotreba: Berberis thunbergii “Maria” je srednje visoki kultivar berberisa, pa se često gaji kao niska živa ograda. Takođe se sadi pojedinačno ili u grupama u cvetnjacima ili sa drugim ukrasnim žbunjem gde je odličan kontrast drugim tamnolisnim i crvenolisnim vrstama. Može se gajiti i u žadrinjerama.

 

Opis