Berberis thunbergii “Atropurpurea Nana” – Tunbergov berberis patuljasti “Atropurpurea Nana”

700,00 RSD

Rod žutika ili berberika, kako još berberise kod nas zovu je bogat vrstama umerenih i toplih područja severne Afrike, Evrope i Azije. Vrsta Berberis thunbergii DC. – Tunbergova žutika je poreklom iz Kine i Japana. Ima  mnogobrojne kultivare, a naročito su dekorativni oni sa lišćem različitih nijansi crvene boje. Kultivar “Atropurpurea Nana” je listopadni patuljast kompaktan žbun visine do 0,5 (0,8) m, kuglastog oblika. Relativno sporo raste. Dobro podnosi uslove kontinentalne klime. Odoleva i najintenzivnijim zimskim mrazima i  do -20 °, a otporan je i na dim, prašinu i sušu. Možemo potpuno zaboraviti na negu ove biljke, a ona će nas i dalje svako proleće obradovati atraktivnim listićima, buketima žutih cvetova i velikim brojem plodova na jesen. Bilo da se koristi kao bordura, niska živa ograda, učestvuje u cvetnoj kompoziciji ili je postavljen pojedinačno na travnjaku ili u grupama, crvenolisni berberis nudi spektakl boja i tekstura i nezamenljiv je u vrtovima i javnim parkovima.

Položaj: Puno sunce ili polusenka.

Zemljište: Uspeva na svim tipovima zemljišta osim na teškim glinovitim koja nisu ocedna. Pogoduju mu zemljišta neutralne do blago kisele ili blago alkalne reakcije.

Potrebe za vodom: Umerene

Dimenzije: Razvija se kao žbun visine do 0,5 (0,8) metra.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Mladi listovi su crveno-ružičaste boje, a biljka je ispunjena sitnim žutim cvetovima koji ne mogu proći nezapaženo u vrtu.
  • Leto: Listovi su bordo-crvene boje, a biljku krase sitni izduženi bobičasti plodovi koji lagano menjaju boju od zelene ka crvenoj.
  • Jesen: Listovi poprimaju intenzivno crvenu boju, a biljka je ispunjena sitnim jarkocrvenim izduženim bobocama.
  • Zima: Grane ove listopadne vrste ostaju bez lišća. Obilan rod jarkocrvenih bobica ostaje na granama tokom zime, čineći posebnu zimsku atrakciju u vrtu, ali i idealnu hrana za sitne ptice (oprez – otrovni su za ljude!).

Upotreba: Berberis thunbergii “Atropurpurea Nana” je niži kultivar crvenolisnog berberisa, pa se često gaji kao bordura cvetnjaka ili niska živa ograda. Takođe se sadi pojedinačno ili u grupama u cvetnjacima ili sa drugim ukrasnim žbunjem. Prilično spor i pravilno loptast rast ove biljke značajno olakšava održavanje. Može se gajiti i u žadrinjerama.

 

Opis