Berberis thunbergii “Atropurpurea” – Tunbergov berberis crvenolisni “Atropurpurea”

650,00 RSD

Rod žutika ili berberika, kako još berberise kod nas zovu je bogat vrstama umerenih i toplih područja severne Afrike, Evrope i Azije. Vrsta Berberis thunbergii DC. – Tunbergova žutika je poreklom iz Kine i Japana. Ima  mnogobrojne kultivare, a naročito su dekorativni oni sa lišćem različitih nijansi crvene boje. Kultivar “Atropurpurea” je listopadni kompaktan žbun visine 1-1,5 m i širine 1-1,5 m. Relativno sporo raste. Dobro podnosi uslove kontinentalne klime. Odoleva i najintenzivnijim zimskim mrazima i  do -20 °, a otporan je i na dim, prašinu i sušu. Možemo potpuno zaboraviti na negu ove biljke, a ona će nas i dalje svako proleće obradovati atraktivnim listićima, buketima žutih cvetova i velikim brojem plodova na jesen. Bilo da se koristi kao živa ograda, učestvuje u cvetnoj kompoziciji ili je postavljen pojedinačno na travnjaku ili u grupama, crvenolisni berberis nudi spektakl boja i tekstura i nezamenljiv je u vrtovima i javnim parkovima.

Položaj: Puno sunce ili polusenka. Na položajima sa punim suncem biljka ima intenzicnije crvenu boju listova.

Zemljište: Uspeva na svim tipovima zemljišta osim na teškim glinovitim koja nisu ocedna. Pogoduju mu zemljišta neutralne do blago kisele ili blago alkalne reakcije.

Potrebe za vodom: Umerene

Dimenzije: Razvija se kao žbun visine do 1,5 metra.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Mladi listovi su vinsko-crvene boje, a biljka je ispunjena sitnim žutim cvetovima koji ne mogu proći nezapaženo u vrtu.
  • Leto: Listovi su tamne bordo-crvene boje, a biljku krase sitni izduženi bobičasti plodovi koji lagano menjaju boju od zelene ka crvenoj.
  • Jesen: Listovi poprimaju tamno crvenu boju, a biljka je ispunjena sitnim jarkocrvenim izduženim bobocama.
  • Zima: Grane ove listopadne vrste ostaju bez lišća. Obilan rod jarkocrvenih bobica ostaje na granama tokom zime, čineći posebnu zimsku atrakciju u vrtu, ali i idealnu hrana za sitne ptice (oprez – otrovni su za ljude!).

Upotreba: Berberis thunbergii “Atropurpurea” je viši kultivar crvenolisnog berberisa, a zbog odbrambene funkcije trnja i dobrog podnošenja rezidbe,  često se gaji kao živa ograda ili se sadi pojedinačno ili u grupama ukrasnog žbunja. Prilično spor rast ove biljke značajno olakšava održavanje i smanjuje broj potrebnih rezidbi žive ograde. Biljka je laka za gajenje zbog gotovo potpunog odsustva nege ako se pusti da slobodno raste.

 

Opis