Berberis thunbergii “Admiration” – Tunbergov berberis “Admiration”

900,00 RSD

Rod žutika ili berberika, kako još berberise kod nas zovu je bogat vrstama umerenih i toplih područja severne Afrike, Evrope i Azije. Vrsta Berberis thunbergii DC. – Tunbergova žutika je poreklom iz Kine i Japana. Ima  mnogobrojne kultivare, a naročito su dekorativni oni sa lišćem različitih nijansi crvene boje. Kultivar “Admiration” je listopadni patuljast kompaktan žbun visine oko 0,4 m, kuglastog oblika. Ima karakteristične crveno obojene listove sa svetlim žuto-zelenim ivicama. Relativno sporo raste. Dobro podnosi uslove kontinentalne klime. Odoleva i najintenzivnijim zimskim mrazima, a otporan je i na dim, prašinu i sušu.

Položaj: Puno sunce ili polusenka.

Zemljište: Uspeva na svim tipovima zemljišta osim na teškim glinovitim koja nisu ocedna. Pogoduju mu zemljišta neutralne do blago kisele ili blago alkalne reakcije.

Potrebe za vodom: Umerene

Dimenzije: Razvija se kao žbun visine oko 0,4 m.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Mladi listovi su svetlo crveno, a biljka je ispunjena sitnim žutim cvetovima koji ne mogu proći nezapaženo u vrtu.
  • Leto: Listovi su narandžasto-crvene boje sa svetlim žuto-zelenim marginama, a biljku krase sitni izduženi bobičasti plodovi koji lagano menjaju boju od zelene ka crvenoj.
  • Jesen: Listovi poprimaju intenzivno crvenu boju, a biljka je ispunjena sitnim jarkocrvenim izduženim bobocama.
  • Zima: Grane ove listopadne vrste ostaju bez lišća. Obilan rod jarkocrvenih bobica ostaje na granama tokom zime, čineći posebnu zimsku atrakciju u vrtu, ali i idealnu hrana za sitne ptice (oprez – otrovni su za ljude!).

Upotreba: Berberis thunbergii “Admiration” je niži kultivar crvenolisnog berberisa, pa se često gaji kao bordura cvetnjaka ili niska živa ograda. Takođe se sadi pojedinačno ili u grupama u cvetnjacima ili sa drugim ukrasnim žbunjem. Prilično spor i pravilno loptast rast ove biljke značajno olakšava održavanje. Može se gajiti i u žadrinjerama.

 

Opis