Berberis thunbergii “Pink Queen” – Tunbergov berberis “Pink Queen”

800,00 RSD

Rod žutika ili berberika, kako još berberise kod nas zovu je bogat vrstama umerenih i toplih područja severne Afrike, Evrope i Azije. Vrsta Berberis thunbergii DC. – Tunbergova žutika je poreklom iz Kine i Japana. Ima  mnogobrojne kultivare, a naročito su dekorativni oni sa lišćem različitih nijansi crvene boje. “Pink Queen” je noviji kultivar ove vrste. Razvija listopadni kompaktan žbun visine 1,5 do 2 m sa blago lučnim granama. Razvija se sporo, a visinu od oko 1,5 m dostiže nakon deset godina. Dobro podnosi uslove kontinentalne klime. Odoleva i najintenzivnijim zimskim mrazima i  do -20 °C, a otporan je i na dim, prašinu i sušu.

Položaj: Puno sunce ili blago senovito mesto.

Zemljište: Uspeva na svim tipovima zemljišta osim na teškim glinovitim koja nisu ocedna. Teško podnosi zabarena slabo aerisana zemljišta. Pogoduju mu zemljišta neutralne do blago kisele ili blago alkalne reakcije.

Potrebe za vodom: Umerene

Dimenzije: Razvija se kao žbun visine 1,5 do 2 m.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Mladi listovi su crveno-ružičaste boje, a biljka je ispunjena sitnim žutim cvetovima.
  • Leto: Listovi su šareni u različitim tonovima crveno-ružičaste boje, a biljku krase sitni izduženi bobičasti plodovi koji lagano menjaju boju od zelene ka crvenoj.
  • Jesen: Listovi poprimaju intenzivno crvenu boju, a biljka je ispunjena sitnim jarkocrvenim izduženim bobocama.
  • Zima: Listopadna je vrsta. Obilan rod jarkocrvenih bobica ostaje na granama tokom zime, čineći posebnu zimsku atrakciju u vrtu, ali i idealnu hrana za sitne ptice (oprez – otrovni su za ljude!).

Upotreba: Berberis thunbergii “Pink Queen” je viši kultivar crvenolisnog berberisa, pa je pogodan za žive ograde. Dobro podnosi rezidbu. Takođe se sadi pojedinačno ili u grupama u cvetnjacima ili sa drugim ukrasnim žbunjem. Dobro podnosi hladnoću, sušu, aerozagađenje i orezivanje, pa je česta biljka u urbanim sredinama.

Nema na stanju