Berberis thunbergii “Bagatelle” – Tunbergov berberis crvenolisni “Bagatelle”

700,00 RSD

Rod žutika ili berberika, kako još berberise kod nas zovu je bogat vrstama umerenih i toplih područja severne Afrike, Evrope i Azije. Vrsta Berberis thunbergii DC. – Tunbergova žutika je poreklom iz Kine i Japana. Ima  mnogobrojne kultivare, a naročito su dekorativni oni sa lišćem različitih nijansi crvene boje. Kultivar “Bagatelle” je jedan od najnižih crvenolisnih berberisa. Listopadni je patuljast kompaktan žbun visine do 0,3-0,4 m. Dobro podnosi uslove kontinentalne klime. Odoleva i najintenzivnijim zimskim mrazima, a otporan je i na dim, prašinu i sušu. Bilo da se koristi kao bordura, niska živa ograda ili učestvuje u cvetnoj kompoziciji, crvenolisni berberis nudi spektakl boja i tekstura i nezamenljiv je u vrtovima i javnim parkovima.

Položaj: Puno sunce ili polusenka. Listovi biljaka gajenih na punom suncu imaju intenzivniju boju.

Zemljište: Uspeva na svim tipovima zemljišta osim na teškim glinovitim koja nisu ocedna. Pogoduju mu zemljišta neutralne do blago kisele ili blago alkalne reakcije.

Potrebe za vodom: Umerene

Dimenzije: Razvija se kao žbun visine 0,3 do 0,4 m.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Mladi listovi i izdanci su crveno-ružičaste boje, a biljka je ispunjena sitnim žutim cvetovima koji ne mogu proći nezapaženo u vrtu.
  • Leto: Listovi su bordo-crvene boje sa tankom svetlozelenom ivicom, a donji listovi zaklonjeni od sunca ostaju zelenkasti od proleća do jeseni. Biljku krase sitni izduženi bobičasti plodovi koji lagano menjaju boju od zelene ka crvenoj.
  • Jesen: Listovi poprimaju jarko karmin-crvene boje, a biljka je ispunjena sitnim jarkocrvenim izduženim bobocama.
  • Zima: Grane ove listopadne vrste ostaju bez lišća. Obilan rod jarkocrvenih bobica ostaje na granama tokom zime, čineći posebnu zimsku atrakciju u vrtu, ali i idealnu hrana za sitne ptice (oprez – otrovni su za ljude!).

Upotreba: Berberis thunbergii “Bagatelle” je jedan od najnižih kultivara crvenolisnog berberisa, pa se često gaji kao bordura cvetnjaka ili niska živa ograda. Takođe se sadi pojedinačno ili u grupama u cvetnjacima ili sa drugim ukrasnim žbunjem. Pogodan je i za gajenje u žadrinjerama.

 

Nema na stanju
 

Opis