Acer platanoides “Globosum” – Mleč kuglate forme

6.500,00 RSD

Acer platanoides “Globosum” – Mleč kuglate forme je kultivar javora mleča izdvojen u Belgiji 1873. godine. Razvija zaobljenu vrlo gustu krošnju, koja se kasnije širi u pravilan loptast ili spljošten oblik. Visina stabla zavisi od visine kalemljenja na izvornu vrstu, a obično se formira kao nisko ili srednje visoko drvo koje dostiže 5-7 m i širinu krošnje 4-6 m. List je, kao i kod osnovne vrste, sa 5-7 režnjeva, koji su oštro, krupno nazubljeni. Između zubaca, kao i režnjeva, urezi su obli. Sa obe strane je sjajno zelen i go. Dug je 5-16 cm i širok 8-20 cm, sa 4-21 cm dugom peteljkom, mahom crvene boje. Sadrži mlečni sok koji curi kada se ozlede lisne drške i mladi izdanci. Cveta u aprilu sitnim žutim cvetovima u gronjastim cvastima. Medonosna je vrsta. Plodovi su tipični za javore, leptirastog oblika, koga čine dve krilate orašice dužine 3-5 cm. Plodovi sazrevaju u septembru-oktobru i obično posle prvih mrazeva u oktobru-novembru potpuno opadnu sa grana. Dobro podnosi niske zimske temperature. Ima skromne zahteve prema zemljištu i dobro podnosi  urbani mikroklimat i vetar. Da bi se održavala skladna forma preporučuje se orezivanje svake 3 do 5 godine, ali ne na proleće jer intenzivno luči sokove. Ova nezahtevna vrsta je pogodna i za bašte sa manje nege.

Položaj: Puno sunce ili polusenka

Zemljište: Podnosi sve supstrate osim siromašnih, kiselih peskovitih zemljišta.

Potrebe za vodom: Umerene

Dimenzije: 5-7 m visine i 4-6 m širine krošnje.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Po izbijanju iz pupoljaka mladi listovi su crvenkasto-braon boje, a potom postaju zeleni. Biljka cveta.
  • Leto: Listovi su sjajni, zeleni. Razvijaju se plodovi leptirastog oblika koji su najpre zeleni, a potom menjaju boju u svetlo smeđu.
  • Jesen: Listovi poprimaju intenzivnu žuto boju, ponekad narandžastu. Zreli plodovi opadaju.
  • Zima: Grane ove listopadne vrste ostaju bez lišća.

Upotreba: Acer platanoides “Globosum” – Mleč kuglate forme je pogodan za soliterno drvo u malim baštama. Takođe, često se koristi za drvorednu sadnju u užim ulicama ili za ozelenjavanje manjih skverova.