Acer platanoides “Columnare” – Mleč uskopiramidalni “Columnare”

3.000,00 RSD

Acer platanoides “Columnare”  – Mleč uskopiramidalni “Columnare” je kultivar javora mleča izdvojen u Francuskoj 1878. godine. U početku razvija jajastu krošnju, a sazrevanjem grane rastu uspravnije i krošnja dobija uži piramidalni oblik, sa maksimalnim prečnikom od 6 m. Visina stabla dostiže 15 – 20 m. List je, kao i kod osnovne vrste, sa 5-7 režnjeva, koji su oštro, krupno nazubljeni. Između zubaca, kao i režnjeva, urezi su obli. Sa obe strane je sjajno zelen i go. Dug je 5-16 cm i širok 8-20 cm, sa 4-21 cm dugom peteljkom, mahom crvene boje. Sadrži mlečni sok koji curi kada se ozlede lisne drške i mladi izdanci. Cveta u aprilu sitnim žutim cvetovima u gronjastim cvastima. Medonosna je vrsta. Plodovi su tipični za javore, leptirastog oblika, koga čine dve krilate orašice dužine 3-5 cm. Plodovi sazrevaju u septembru-oktobru i obično posle prvih mrazeva u oktobru-novembru potpuno opadnu sa grana. Dobro podnosi niske zimske temperature. Ima skromne zahteve prema zemljištu i dobro podnosi  urbani mikroklimat i vetar.

Položaj: Puno sunce ili polusenka

Zemljište: Podnosi sve supstrate osim siromašnih, kiselih tresetnih i peskovitih zemljišta.

Potrebe za vodom: Umerene, podnosi povremeno plavljenje.

Dimenzije: 5-7 m visine i 4-6 m širine krošnje.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Po izbijanju iz pupoljaka mladi listovi su crvenkasto-braon boje, a potom postaju zeleni. Biljka cveta.
  • Leto: Listovi su sjajni, zeleni. Razvijaju se plodovi leptirastog oblika koji su najpre zeleni, a potom menjaju boju u svetlo smeđu.
  • Jesen: Listovi poprimaju intenzivnu žuto boju, ponekad narandžastu. Zreli plodovi opadaju.
  • Zima: Grane ove listopadne vrste ostaju bez lišća.

Upotreba: Acer platanoides “Columnare”  – Mleč uskopiramidalni “Columnare” je veoma pogodan za drvorednu sadnju u užim ulicama. Takođe se može koristiti za vetrozaštitne pojaseve.

Nema na stanju
Kategorija:
 

Opis