Corylus colurna L. – Mečija leska

6.000,00 RSD

Corylus colurna L. – Mečija leska je autohtona vrsta Južne Erope, endemit Balkanskog poluostrva, u tercijaru široko rasprostranjena. Jedina je vrsta iz roda leski koja prirodno raste kao visoko stablo i ne formira izdanke. Živi i preko 200 godina. Dostiže visinu preko 20 (25) m. Ima pravilnu kupastu krošnju. Letorasti su kratki i zbijeni, većinom ravni, svetlosmeđi do sivi. Listovi su zaobljeni, na vrhu zašiljeni, obodom dvostruko testerasto nazubljeni, dugi 7-12 cm i široki 6-8 cm. Cveta pre listanja, u februaru-martu. Muški cvetovi su u resama po 2-3 rese zajedno, koje veoma lepo izgledaju na stablu. Ženski cvetovi javljaju se u proleće. Sitni su i neugledni. Plodovi se javljaju po 3-8 zajedno, potpuno su zatvoreni u dugoj kupuli koja natkriva plod. Lešnici su jestivi i vrlo kvalitetni, ali sitniji od gajenih vrsta. Zri u septembru. Mečija leska podnosi veće zasenjivanje od drugih leski.

Položaj: Puno sunce, polusenka.

Zemljište: Nije puno probirljiva po pitanju zemljišta, ali joj najviše pogoduju dublja i svežija zemljišta.

Potrebe za vodom: Umerene

Dimenzije: Razvija se kao stablo visoko 20 (25) m.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: U rano proleće se na golim granama razviju rese, što je izuzetno dekorativno.
  • Leto: Listovi su zelene boje.
  • Jesen: Listovi ostaju zeleni do duboko u jesen, a pred opadanje poprimaju žutu do mrke boje. Plodovi sazrevaju u septembru.
  • Zima: Grane ove listopadne vrste ostaju bez lišća, a krajem zime se pojavljuju veoma dekorativne rese.

Upotreba: Corylus colurna L. – Mečija leska ne daje izdanke, pa se koristi kao podloga za kalemljenje pleme­nitih sorti obične leske Corilus avellana, gde služi kao stablotvorac. Dobro vezuje teren, pa je pogodna za poljozaštitne pojaseve. Koristi se i kao dekorativna vrsta. Veoma je tolerantna prema teškim uslovima rasta u urbanim sredinama. Preporučuje se za zaštitni pojas oko parkirališta ili autoputeva. Kod nas je često sađena u raskošnim parkovima iz XIX i XX veka. Zbog pravilnog oblika debla i krošnje naročito je pogodna za drvorede, a izuzetno je lepa i kao soliterno stablo.