Acer platanoides L. – Mleč 3m

3.500,00 RSD

Acer platanoides L. – Mleč (javor mleč) je listopadno drvo sa prirodnim arealom u severnoj i istočnoj Evropi i na Kavkazu do 1300 mnv. Raste u mešovitim šumama. Pretežno je vrsta nižih položaja, širokih rečnih dolina i nižih bregova. Mleč dostiže visinu do 30 m sa vitkim, pravim stablom i gustom izduženo jajastom krošnjom širine 8-12 (15) m. Razvija srcast koren koji ne prodire u zemljište duboko, a bočne žile se daleko prostiru. Daje obilno izdanke iz panja. List je sa 5-7 režnjeva, koji su oštro, krupno nazubljeni. Između zubaca, kao i režnjeva, urezi su obli. Sa obe strane je sjajno zelen i go ili je sa naličja duž nerava maljav. Dug je 5-16 cm i širok 8-25 cm, sa 4-21 cm dugom peteljkom, mahom crvene boje. Mleč sadrži mlečni sok koji curi kada se ozlede lisne drške i mladi izdanci. Cveta u aprilu sitnim žutim cvetovima u gronjastim cvastima. Medonosna je vrsta. Plodovi su tipični za javore, leptirastog oblika, koga čine dve krilate orašice dužine 3-5 cm. Plodovi sazrevaju u septembru-oktobru i obično posle prvih mrazeva u oktobru-novembru potpuno opadnu sa grana. Mleč u mladosti brzo raste. Dobro podnosi niske zimske temperature. Ima skromne zahteve prema zemljištu i dobro podnosi  urbani mikroklimat i vetar. Ne treba ga orezivati na proleće jer intenzivno luči sokove što ga iscrpljuje.

Položaj: Puno sunce ili polusenka

Zemljište: Podnosi sve supstrate osim siromašnih, kiselih peskovitih zemljišta.

Potrebe za vodom: Umerene

Dimenzije: 30 m visine i 8-12 (15) m širine krošnje.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Po izbijanju iz pupoljaka mladi listovi su svetlo zelene boje. Biljka cveta.
  • Leto: Listovi su sjajni, zeleni. Razvijaju se plodovi leptirastog oblika koji su najpre zeleni, a potom menjaju boju u svetlo smeđu.
  • Jesen: Listovi poprimaju žutonarandžastu boju. Zreli plodovi opadaju.
  • Zima: Grane ove listopadne vrste ostaju bez lišća.

Upotreba: Acer platanoides L. – Mleč (javor mleč) se koristi u parkovima u grupama i u drvoredima. Koristi se i za podizanje vetrozaštitnih pojaseva.

Nema na stanju
Kategorija:
 

Opis