Acer dasycarpum Ehrh. = Acer saccharinum L.– Srebrnolisni javor 3,5m

7.000,00 RSD

Acer dasycarpum Ehrh. = Acer saccharinum L.– Srebrnolisni javor je poreklom iz istočnih i srednjih delova SAD i Kanade, gde je jedna od najrasprostranjenijih vrsta. Raste u mešovitim šumama nizija do 600 mnv. Jednodomo je listopadno drvo koje u mladosti brzo raste. Dostiže visinu do 40 m i prsni prečnika do 1 m. Kora je siva i ispucala. Listovi su dugi 8–16 sm, 6–12 sm široki sa tri duboka srednja i dva mala bočna režnja na 10 cm dugoj dršci. Režnjevi su oštro nazubljeni i zašiljeni. Lice lista je tamnozeleno, a naličje srebrnasto-belo. Cveta pre listanja u februaru crvenkastim cvetovima u pramenovima, koji su bez krunice i nektarija. Plodovi su tipični za javore, leptirastog oblika, koga čine dve krilate orašice dužine 3-5 cm, a često se razvija samo jedna. Plodonosi u maju. Veoma dobro podnosi oštre uslove kontinentalne klime, osim jakih vetrova. Ima plitak površinski koren. Kratkovečna je vrsta i retko doživi starost preko 100 godina.

Položaj: Puno sunce ili polusenka

Zemljište: Uspeva u priobalnim zonama na aluvijalnim peskovitim i ilovastim zemljištima, ali je adaptibilan i na druge tipove zamljišta, čak i zaslanjena.

Potrebe za vodom: Umerene

Dimenzije: 40 m visine

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Po izbijanju iz pupoljaka mladi listovi su svetlo zelene boje sa bronzano-narandžastom nijansom.
  • Leto: Listovi su sjajni tamnozeleni sa lica, a srebrnasto-beli sa naličja. Razvijaju se plodovi leptirastog oblika koji su najpre zeleni, a potom menjaju boju u svetlo smeđu.
  • Jesen: Listovi poprimaju žutu boju.
  • Zima: Grane ove listopadne vrste ostaju bez lišća. Pred kraj zime, u februaru, biljka cveta.

Upotreba: Acer dasycarpum Ehrh. = Acer saccharinum L.– Srebrnolisni javor se koristi u parkovima u grupama i u drvoredima. Koristi se i za meliorativne radove posebno na plavnim terenima.

Kategorija:
 

Opis