Sorbus aucuparia L. – Jarebika
1.400,00 рсд
Proglašena je “drvetom godine” 2011. a kao baštenska biljka izuzetno cenjena. Kao ni jedno drugo drvo jarebika krasi početak trećeg godišnjeg doba, kada dani postanu osetno kraći, a noći hladnije.
Smatra se da je poreklom iz Egipta. Vrlo je slična oskoruši, ali sitnijih crvenih plodova koji obično rastu u grozdu, više nalik bobičastom voću nego jabuci. Listovi su perasti kao i kod rođake oskoruše.
Sveži plodovi jarebike mogu biti toksični u većim količinama radi sadržaja parasorbinske kiseline koja nadražuje sluznicu želuca i probavnog trakta. Termičkom obradom ovaj problem nestaje, pa proizvodi termičke obrade poput džema ili slatkoga nisu opasni. Može se prerađivati u sirup, pekmez, ili ispeći kao voćna rakija. U narodnoj medicini se smatra da povoljno deluje protiv dijabetesa, promuklosti, kašlja, reume, bolesti žuči, kao i za izbacivanje kamenca iz bubrega. Smanjuje količinu holesterola u krvi, a poseduje i jako antimikrobno delovanje.
Ptice izuzetno vole plodove jarebike!!!