Sorbus aucuparia L. – Jarebika

3.600,00 RSD

Sorbus aucuparia L. – Jarebika je listopadno drvo iz porodice ruža Rosaceae, rasprostranjena u većem delu Evrope i severne Azije. Dosta je polimorfna vrsta. Razvija se kao visoki žbun ili drvo visine 5-15 m. Ima vitko deblo sa glatkom svetlom korom i rastresitu okruglastu krošnju. Listovi su neparno perasti, oko 10-20 cm dugi, sastavljeni od 9-17 listića sa nazubljenim rubom. Na jesen postaju žuti ili tamnocrveni. Cvetovi su sitni, sa pet belih latica, mirisni, u gronjastim cvastima. Cveta krajem maja i tokom juna, a okruglasti crveni plodovi jabučastog oblika, veličine oko 1 cm sazrevaju od avgusta do oktobra i jedu ga mnoge vrste ptica. Biljka je nezahtevna i otporna na mraz i aerozagađenje. Nije dugovečna vrsta. Dostiže starost oko 80 (100) godina.

Položaj: Puno sunce ili polusenka.

Zemljište: Nije probirljiva po pitanju zemljišta, može da uspeva i na siromašnim, osim na zaslanjenim. Odgovaraju joj tla neutralne do blago kisele reakcije.

Potrebe za vodom: Umerene. Ne trpi stagnaciju vode.

Dimenzije: Razvija se kao visoki žbun ili drvo visine 5-15 m.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: U proleće su mladi listovi svetlo zeleni. Biljka cveta.
  • Leto: Listovi su zelene boje. Razvijaju se plodovi.
  • Jesen: Listovi su žute ili tamnocrvene boje.
  • Zima: Grane ove listopadne vrste ostaju bez lišća.

Upotreba: Sorbus aucuparia L. – Jarebika je pogodna kao soliterno drvo, a na većim prostorima se sadi u grupam i masivima. Dobra je i za ulične drvorede. Često se koristi i za pošumljavanje u planinskim predelima za stabilizaciju klizišta.

 

Kategorija:
 

Opis