Cercidiphyllum japonicum Siebold et Zucc. – Japansko Judino drvo

5.000,00 RSD

Cercidiphyllum japonicum Siebold et Zucc. – Japansko Judino drvo je jedina vrsta u porodici Cercidiphillaceae. Poreklom je iz Kine i Japana i na prirodnim staništima je sve ređa, ali se rado gaji kao ukrasna biljka zbog divnog lišća, čija se boja menja sa godišnjim dobima. Crvenkasto-ružičasto u proleće, leti postaje plavkasto-zeleno, a na jesen raskošno u žutoj, narandžastoj, ružičastoj i crvenoj boji i tada ima lagani miris karamele. Listovi su okruglo-bubrežastog oblika, pa podsećaju na Judino drvo (Cercis siliquastrum, otud ime vrste). Prilično brzo raste. Na prirodnim staništima dostiže visinu oko 30 (45) m, ali u evropskim uslovima obično dostiže polovinu te visine (do 15 m visine i širine krošnje 5 do 8 m). Na staništima sa kasnim prolećnim mrazevima i hladnim vetrovima visina je obično redukovana. Ako se u mladosti ne formira rezidbom, raste na nekoliko debla ili se vrlo nisko grana. Krošnja je širokopiramidalna. Dvodoma vrsta.

Položaj: Puno sunce ili polusenka

Zemljište: Najbolje uspeva na dubokim dobro dreniranima zemljištima bogatim humusom, neutralne do blago kisele reakcije.

Potrebe za vodom: Umerene

Dimenzije: Razvija se kao visoko drvo 15 (30) m i širine krošnje 5 do 8 m. Brzo raste.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Mladi listovi su crvenkasto-ružičasti.
  • Leto: Listovi su plavkasto-zeleni.
  • Jesen: Listovi poprimaju žutu, narandžastu, ružičastu i crvenu boju.
  • Zima: Grane ove listopadne vrste ostaju bez lišća.

Upotreba: Cercidiphyllum japonicum Siebold et Zucc. – Japansko Judino drvo je elegantno, šareno, mirisno i zaslužuje da bude zasađeno kao soliter na travnjaku ili u grupama u parkovima ili za formiranje izuzetno lepih drvoreda. Može biti okruženo niskim grmljem ili višegodišnjim biljkama koje se menjaju tokom godišnjih doba.