Carpinus betulus L. – Grab

700,00 RSD

Carpinus betulus L. (Carpinus vulgaris Mill.) – Grab se u narodu još naziva i beli grab, za razliku od crnog graba (Ostrya carpinifolia Scop.). Razvija se kao drvo visine 20-25 m, širina krune 7-12 m, koja je u mladosti konusna, a u starosti postaje okrugla, često je sa krivudavim granama. Deblo je većinom zasukano i užlebljeno. Kora je glatka i svetlosiva. Mlade grančice su mrke, sjajne, ponekad dlakave, vitke. Koren je širok i plitak. Listovi su naizmenični, jajasti, 5-10 cm dugi i 3-6 cm široki, zašiljeni, svetlozeleni. Jesenja boja je jarko žuta, a listovi često ostaju na granama do narednog proleća. Muški i ženski cvetovi su u neupadljivim resama koje se pojavljuju u vreme listanja. Plod je mala orašica sa trorežnjevitim priperkom u visećim izduženim grozdovima dugim do 15 cm i širokim do 6 cm. Priperci su najpre svetlozeleni, a sazrevanjem postaju svetlosmeđi. Grab je otporan na mraz. Živi do 150 godina. U početku sporo raste. Vrlo je otporan na intenzivno orezivanje i brzo se vraća na prethodnu formu, pa može uspešno da se upotrebljava za veoma efektne i dugotrajne žive ograde, kao i topijarne forme.

Položaj: Puno sunce, polusenka, senka.

Zemljište: Nije puno probirljiv po pitanju zemljišta, može da uspeva i na glinovitim zemljištima  i na peskovima ako nisu previše siromašni. Toleriše reakciju zemljišta od alkalne do blago kisele. Ne odgovaraju mu samo izrazito kisela zemljišta. Toleriše visok nivo podzemnih voda i kratkotrajna plavljenja, ali ne i zabarena zemljišta.

Potrebe za vodom: Umerene

Dimenzije: Dostiže visinu 20-25 m.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: U proleće su mladi listovi svetlo zeleni.
  • Leto: Listovi su zelene boje.
  • Jesen: Listovi poprimaju jarko žutu boju. Plodovi sazrevaju u oktobru.
  • Zima: Grane ove listopadne vrste ostaju bez lišća, a nekad se suvi listovi zadržavaju do proleća.

Upotreba: Carpinus betulus L. – Grab se koristi kao dekorativna vrsta u parkovima gde se sadi u grupama ili masivima. Pogodan je i za mešovite kompozicije sa četinarskim i lišćarskim žbunjem i drvećem. Često se koristi za žive ograde i rezidbom oblikovane forme.

Nema na stanju