Carpinus betulus “Fastigiata” (Carpinus betulus var. pyramidalis) – Piramidalni grab “Fastigiata” 1,5 – 1,8m

8.000,00 RSD

Carpinus betulus “Fastigiata” (Carpinus betulus var. pyramidalis) – Piramidalni grab je varijetet belog graba koji u mladosti razvija vrlo kompaktnu uskopiramidalnu krošnju, koja kasnije dobija širi jajasti oblik. Stubastog je oblika samo kad je mlad, za razliku od kultivara “Columnaris” koji zadržava uzan oblik. Dostiže visinu 15 – 20 m, a ponekad u starosti širinu 10 – 15 m. Deblo je većinom zasukano i užlebljeno. Kora je glatka i svetlosiva. Mlade grančice su mrke, sjajne, ponekad dlakave, vitke. Koren je širok i plitak. Listovi su naizmenični, jajasti, 5-10 cm dugi i 3-6 cm široki, zašiljeni, svetlozeleni. Jesenja boja je jarko žuta, a listovi često ostaju na granama do narednog proleća. Muški i ženski cvetovi su u neupadljivim resama koje se pojavljuju u vreme listanja. Plod je mala orašica sa trorežnjevitim priperkom u visećim izduženim grozdovima dugim do 15 cm i širokim do 6 cm. Priperci su najpre svetlozeleni, a sazrevanjem postaju svetlosmeđi. Grab je otporan na mraz. Živi do 150 godina. U početku sporo raste. Vrlo je otporan na intenzivno orezivanje i brzo se vraća na prethodnu formu, pa može uspešno da se upotrebljava za veoma efektne i dugotrajne žive ograde, kao i topijarne forme.

Položaj: Puno sunce, polusenka, senka.

Zemljište: Nije puno probirljiv po pitanju zemljišta, može da uspeva i na glinovitim zemljištima  i na peskovima ako nisu previše siromašni. Toleriše reakciju zemljišta od alkalne do blago kisele. Ne odgovaraju mu samo izrazito kisela zemljišta. Toleriše visok nivo podzemnih voda i kratkotrajna plavljenja, ali ne i zabarena zemljišta.

Potrebe za vodom: Umerene

Dimenzije: Dostiže visinu 15-20 m.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: U proleće su mladi listovi svetlo zeleni.
  • Leto: Listovi su zelene boje.
  • Jesen: Listovi poprimaju jarko žutu boju. Plodovi sazrevaju u oktobru.
  • Zima: Grane ove listopadne vrste ostaju bez lišća, a nekad se suvi listovi zadržavaju do proleća.

Upotreba: Carpinus betulus “Fastigiata” (Carpinus betulus var. pyramidalis) – Piramidalni grab je pogodan za drvorednu sadnju ili za formiranje živih ograda i rezidbom oblikovanih formi. Često se koristi kao dekorativna vrsta u parkovima gde se sadi u grupama ili masivima. Pogodan je i za mešovite kompozicije sa četinarskim i lišćarskim žbunjem i drvećem.

Nema na stanju