Tilia tomentosa “Szeleste” – Srebrnasta lipa “Szeleste”

3.000,00 RSD

Tilia tomentosa “Szeleste” – Srebrnasta lipa “Szeleste” je mađarski kultivar srebrnaste lipe (Tilia argentea Desf. = T. tomentosa Moench.) koji se od izvorne vrste razlikuje po znatno užoj krošnji koja je u mladosti usko jajasta, a kasnije postaje šira. Dostiže visinu od 20-25 m i širinu krune 12-15 m. Glatko deblo je tamno sive boje, a mlade grančice su zelenkasto-sive i poput filca. Listovi su naizmenični, okrugli i zašiljeni, a vrh je tamnozeleniji od ostatka liske, dok je donja strana lista intenzivno belo-srebrnasta. U jesen litovi postaju svetlo žute boje i dugo ostaju na drvetu. U julu se pojavljuju jako aromatični cvetovi. Cvetovi su sitni, po 5-11 u štitastim cvastima, slatkasto mirišljavi, medonosni. Cvast lipe je sa jezičastim priperkom. Plodovi su loptaste orašice sačinjene od pet karpela.

Položaj: Senka, polusenka ili puno sunce.

Zemljište: Nije zahtevna po pitanju zemljišta. Najviše joj odgovaraju ilovasta ili peskovita, dobro drenirana, umereno vlažna tla.

Potrebe za vodom: Umerene, ali dobro podnosi sušu.

Dimenzije: Dostiže visinu od 20-25 m i širinu krune 12-15 m.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: U proleće su mladi listovi svetlo zeleni.
  • Leto: Listovi su tamno zelene boje sa lica, a srebrnasti sa naličja, a u julu biljka cveta.
  • Jesen: Listovi poprimaju žutu boju.
  • Zima: Grane ove listopadne vrste ostaju bez lišća.

Upotreba: Tilia tomentosa “Szeleste” – Srebrnasta lipa “Szeleste” dobro podnosi urbane uslove, suv vazduh i aerozagađenje, pa se često sadi u gradskim drvoredima zbog ujednačenih, relativno uskih krošnji i toleranciju na sušu i okolno popločavanje.

Nema na stanju
Kategorija:
 

Opis