Tilia cordata Mill. = T. parvifolia Ehrh. – Sitnolisna, kasna lipa

10.000,00 RSD

Tilia cordata Mill. = T. parvifolia Ehrh. – Sitnolisna, kasna lipa je listopadno drvo sa prirodnim arealom u gotovo celoj Evropi i Severnoj Aziji. Pod današnjem naučnom imenu opisao ju je engleski botaničar Miler (Philip Miller, 1691-1771) 1768. godine. Razvija visinu od 20-30 m i širinu krune 10-15 (20) m. Krošnja je široko-konusna i gusta u mladosti, a kasnije zaobljena. Listovi su naizmenični, koso srcastookruglasti  (lat. cordata – srcasta), 3-10 cm dugi i široki, drške duge 2 do 5 cm. Pri osnovi su celog oboda, a ostatak liske testerasto nazubljeni. Sa lica su goli, sjajni, tamnozeleni, a sa najičja svetlozeleni, a sa rđastim pramenovima dlačica u pazuhu nerava (rana lipa ima bele dlačice, a srebrnolisna je bez njih). Mladi listovi mogu se jesti kao povrće za salatu. Cvetovi su sitni, po 5-11 u štitastim cvastima, slatkasto mirišljavi, medonosni. Od svih lipa daje najbolji med. Cvast lipe je sa jezičastim priperkom sa dugom drškom. Cveta kasno — juna do početka jula, dve nedelje kasnije od rane, krupnolisne lipe. Plodovi su loptaste orašice prečnika 5-8 mm, sačinjene od pet karpela. Zru u septembru i opada u dužem periodu od oktobra do polovine zime. Koren najpre razvija jaku žilu srčanicu, a kasnije više jakih, bočnih žila koje idu u dubinu, sa mnogo gustih žiličastih korenova, pa je zato otporna prama vetru. Sitnolisnu lipu manje napadaju lisne vaši nego druge vrste lipa. Dugovečna je vrsta. Dostiže oko 800 godina.

Položaj: Senka, poluzasena ili puno sunce.

Zemljište: Nije zahtevna po pitanju zemljišta. Najviše joj odgovaraju ilovasta, dobro drenirana, umereno vlažna tla sa pH od 5,0 do 8,0.

Potrebe za vodom: Umerene.

Dimenzije: Dostiže visinu 20-30 m.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: U proleće su mladi listovi svetlo zeleni.
  • Leto: Listovi su tamno zelene boje, a u junu i početkom jula biljka cveta.
  • Jesen: Listovi poprimaju žutu boju. Plodovi sazrevaju u septembru.
  • Zima: Grane ove listopadne vrste ostaju bez lišća, a na njima se do polovine zime nalaze plodovi.

Upotreba: Tilia cordata Mill. = T. parvifolia Ehrh. – Sitnolisna, kasna lipa dobro podnosi urbane uslove, suv vazduh i aerozagađenje, pa se često sadi po evropskim parkovima, u grupama ili masivima i u gradskim drvoredima. Otporna je na vetar, pa se često koristi za podizanje vetrozaštitnih pojaseva.

Kategorija:
 

Opis