Hydrangea macrophylla (Thunb.) Ser. – Hortenzija

1.600,00 RSD

Hydrangea macrophylla (Thunb.) Ser. – Hortenzija je velikodušna biljka koja cveta neprekidno od proleća do kasne jeseni. Razvija se kao žbun visine 1-2 m. Listovi su krupni, jajasti, jarko zelene boje. Cvetovi su na vrhovima grana u krupnim loptastim cvastima, čija se boja menja iz plave u ružičanu u svim nijansama, u zavisnosti od pH vrednosti zemljišta. Na veoma kiselim zemljištima sa pH od 4,5 do 5 hortenzije su plavo-ljubičaste, a na blago kiselim zemljištima sa pH od 6 do 6,5 cvetovi hortenzija su ružičasto-crveni. Hortenzije su izrazito acidofilne vrste, dobro uspevaju samo na kiselom tlu. Na alkalnim zemljištima se suše. Imaju velike zahteve za zemljišnom vlagom. Rastu brzo na vlažnom i plodnom tlu na senovitom položaju. Orezivanje nije neophodno za životni ciklus hortenzija, ali se kod gajenih biljaka obično primenjuje da bi se dobile lepše biljke skladnog oblika, sa krupnijim cvetovima. Idealno vreme za orezivanje je jesen ili kraj zime pred početak nove vegetacije, kada se uklanjaju precvetale grane iz prethodne sezone.

Položaj: Potpuna senka ili delimična hladovina

Zemljište: Za hortenzije je poželjno plodno baštensko tlo bogato humusom, kisele reakcije (pH vrednost niža od 7)

Potrebe za vodom: Povećane.

Dimenzije: Dostiže visinu 1-2 m.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Iz pupoljka izlaze mladi listovi svetlo zelene boje.
  • Leto: Listovi su zeleni. Biljka cveta.
  • Jesen: Listovi su zeleni. Biljka cveta.
  • Zima: Grane ove listopadne vrste ostaju bez lišća.

Upotreba: Hortenzije su veoma dekorativan elemenat vrta ako se postavljaju soliterno ili u mešovitim kompozicijama sa drugim acidofilnim biljkama, ispod drveća sa bujnom krošnjom ili pored vrlo visokih žbunova. Mogu da grade masive na valžnijim mestima uz vrtne zidove, kada se obično ne kombinuju sa drugim vrstama. Uspešno mogu rasti i na balkonima sa hladovinom, ako su posađene u velike posude u zemljište za acidofilne biljke.

Napomena: Na tržištu postoje specijalna tečna đubriva namenjena hortenzijama, a pogodna su i ona za rododendrone ili neke druge acidofilne biljke.