Platanus acerifolia Willd. – Javorolisni platan

3.600,00 RSD

Platanus acerifolia Willd. – Javorolisni platan je hibridna vrsta nastala u 17. veku ukrštanjem istočnog (Platanus orientalis L.) i zapadnog platana (Platanus occidentalis L.). Ovo dugovečno listopadno drvo dostiže visinu 20 do 30 m (izuzetno 40 m) sa deblom i do 3 m u obimu. Ima karakterističnu glatku svetlu sivo-zelenu koru koja se tipično pločasto ljuspa. Listovi su krupni i čvrsti, dlanasto režnjeviti, dugi 10-25 cm  i široki 12-30 cm. Dobro podnosi  uslove umerene i kontinentalne klime.

Položaj: Puno sunce, polusenka

Zemljište: Vrsta nije probirljiva po pitanju zemljišta, ako je zemljište dovoljno vlažno.

Potrebe za vodom: Umerene

Dimenzije: Razvija se kao drvo visine 20 do 30 m (izuzetno 40 m)

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Po izbijanju iz pupoljaka mladi listovi su svetlo zelene boje. Sitni cvetovi su u gustim sfernim cvastima koje vise sa stabla na dugim peteljkama.
  • Leto: Listovi su sjajni zeleni. Plodovi su zeleni, loptasti na dugim peteljkama.
  • Jesen: Listovi i plodovi poprimaju smeđu boju.
  • Zima: Grane ove listopadne vrste ostaju bez lišća, a na njima dugo staju zreli plodovi.

Upotreba: Vrsta je veoma otporna na atmosfersko zagađenje i zbijeno zemljište, pa se često koristi u velikim gradovima za drvorede duž prometnih saobraćajnica, kao i za ozelenjavanje fabričkih krugova. Krupnim listovima i gustom krošnjom znatno umanjuje zagađenje vazduha. Koristi se i kao soliterna biljka na travnjacima. Dobro podnosi rezidbu, kada se redovnim prekraćivanjem grana stavra kompaktva krošnja, znatno manja nego kod izvorne vrste.