Mahonia aquifolium (Pursh) Nutt – Mahonija

350,00 RSD

Mahonia aquifolium (Pursh) Nutt – Mahonija je zimzeleni žbun visine do 1,5 m. Listovi su joj neparno perasti, sjajni i tamnozeleni tokom leta, a u jesen postaju crveni ili crvenkastobronzani i takvi ostaju preko zime. Kompaktni žbunovi su u aprilu i maju ispunjeni zlatno žutim cvetovima koji mirišu na med. Raspoređeni su u grozdastim cvastima na vrhovima grančica. Iz njih se formiraju tamno plave jestive bobice posute pepeljkom. Plodovi na crvenoj zajedničkoj peteljci se pojavljuju tokom leta i ostaju mesecima na biljci. Veoma su dekorativni, privlače ptice, a mogu se koristiti i za ljudsku ishranu. Mahonija odoleva i najintenzivnijim zimskim mrazima, a otporna je i na dim, prašinu i sušu. Rezidba nije neophodna, ali je ova vrsta odlično podnosi, pa se po potrebi može primeniti korekciona rezidba. Relativno sporo raste.

Položaj: Polusenka ili potpuna hladovina. Jaki sunčevi zraci u najtoplijim letnjim mesecima mogu da oštete lišće.

Zemljište: Najviše joj odgovara sveže, dobro drenirano tlo, bogato organskim materijama, ali se prilagođava različitim zemljištima, čak i vrlo skromnim i kamenitim.

Potrebe za vodom: Umerene. Dobro podnosi i vlažno zemljište i sušu.

Dimenzije: Razvija se kao žbun visine do 1,5 m.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Mladi listovi su bronzane boje. Biljka je ispunjena sitnim žutim cvetovima.
  • Leto: Listovi su sjajni i tamnozeleni. Grančice nose sitne okruglaste bobičaste plodove koji tokom leta lagano menjaju boju od zelene ka plavoj.
  • Jesen: Listovi poprimaju vatreno crvenu boju, a biljka je ispunjena sitnim plavim bobocama sa pepeljkom.
  • Zima: Grane ove zimzelene vrste tokom zime zadržavaju crvenu boju lišća. Obilan rod plavih bobica ostaje na granama do polovine zime, čineći posebnu zimsku atrakciju u vrtu, ali i idealnu hrana za ptice.

Upotreba: Mahonia aquifolium (Pursh) Nutt – Mahonija se često gaji po parkovima i malim vrtovima, ali se može uzgajati i u žardinjerama. Obično se sadi u grupama i masivima, ali se može dobro uklopiti i u mešovitim kompozicijama sa drugim ukrasnim listopadnim i četinarskim žbunjem, začinskim biljkama i perenama, gde je odličan kontrast vrstama sa svetlo zelenim, žutim ili crvenim lišćem. Dobro podnosi rezidbu, pa se može koristiti za formiranje niske živice. Pogodna je za pokrivanje kamenih mesta i nagnutih terena.

 

Opis