Lagerstroemia indica ”Black solitaire” – indijski jorgovan ”Black solitaire”

4.200,00 RSD

Lagerstroemia indica ”Black solitaire” – indijski jorgovan je vrsta iz porodice Lythraceae. Nalazi se u prirodi jugoistočne Kine, Koreje, Japana i Severne Australije. Raste kao veliki žbun ili nisko drvo do 5-6 m u svim pravcima, često višestruko. Listovi su eliptični, suženi na oba kraja, glatki i kožasti. Karakteristika ovog kultivara je što ima tamne, bordo-crne listove. Cvetovi su 3-4 cm široki, a latice na ivicama gusto naborane. Sakupljeni su u metličaste cvasti duge 6-20 cm, koje se nalaze na vrhovima grana.Biljka ima dug period cvetanja od početka leta do kasne jeseni. Cvetovi su crveni. Na jesen se javljaju plodovi, kao čaura i ostaju preko zime na drvetu. Biljka je toplijih i umerenih predela. Na temperaturi – 15 do – 17 vrhovi grančica stradaju. Krajem jeseni ili rano u proleće pre kretanja vegetacije poželjno je da se biljka jače oreže na nekoliko pupoljaka po grančici, da bi razvila gušću krošnju željenih dimenzija i obilnije cvetala. 

Položaj: Puno sunce. Na poluosunčanim položajima slabije cveta i ranjiviji je na gljivične bolesti.

Zemljište: Najviše mu odgovaraju plodna i sveža, dobro drenirana zemljišta neutralne reakcije.

Potrebe za vodom: Umerene. Odrasloj dobro ukorenjenoj biljci je dovoljno povremeno duboko zalivanje tokom letnjih meseci.

Dimenzije: Dostiže visinu i širinu 5-6 m, ako se ne orezuje.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Mladi listovi su crvenkasti i postaju sve tamniji.
  • Leto: Listovi su tamni, bordo-crni. Biljka cveta.
  • Jesen: Listovi su žute, narandžaste i crvene boje pred opadanje.
  • Zima: Listopadna je vrsta.

Upotreba: Lagerstroemia indica ”Black solitaire” je indijski jorgovan koji je interesantan zbog svojih tamnih, bordo-crnih listova.  Pogodan je kultivar za soliternu sadnju ili u grupama, a veoma lepo deluje i u drvoredima. Može se saditi i u mešovitim kompozicijama sa drugim lišćarskim i četinarskim žbunjem na osunčanim položajima.

 

 

Opis