Juniperus communis “Gold Cone” – Piramidalna kleka “Gold Cone”

800,00 RSD

Juniperus communis “Gold Cone” – Piramidalna kleka “Gold Cone” je patuljasti kultivar evropske kleke koji se razvija kao minijaturni kompaktni uskopiramidalni grm visine 1-1,5 m i širine do 60 cm. Kao i izvorna vrsta Juniperus communis, i ovaj kultivar je otporan na hladnoću, podnosi i toplotu i vlagu, što ga čini najrasprostranjenijom vrstom iz roda kleka. Grane su obrasle gustim, pomalo bodljikavim mirisnim četinama koje su od proleća do jeseni žućkastozelene do zlatnožute, a zimi plavkastozelene. Raste sporo. Prirodno zadržava pravilan oblik uske piramide, pa ga nije neophodno orezivati, ali dobro podnosi rezidbu, pa se može oblikovati po želji.

Položaj: Osunčan

Zemljište: Nije puno probirljiva po pitanju zemljišta ako je zemljište dobro drenirano, blago kiseline, neutralna ili blago alkalne reakcije.

Potrebe za vodom: Umerene

Dimenzije: dostiže 1-1,5 m visine i širine do 60 cm

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Biljka ima svetlo žućkastozelenu do zlatnožutu boju
  • Leto: Biljka ima žućkastozelenu do zlatnožutu boju
  • Jesen: Biljka ima žućkastozelenu do zlatnožutu boju, a u kasnu jesen, pod uticajem niskih temperatura, poprima plavkastozelene tonove.
  • Zima: Zimzelena vrsta.

Upotreba: Juniperus communis “Gold Cone” – Piramidalna kleka “Gold Cone” je pogodna za soliternu sadnju u malim vrtovima, za kamenjare i mešovite kompozicije sa drugim četinarskim i lišćarskim žbunjem i perenama koji uspevaju na osunčanim položajima. Pogodna je za orezivanje i formiranje raznih oblika. Često se koristi za bonsai oblikovanje.

Nema na stanju