Pinus mugo Turra (Pinus montana Mill.) – Bor krivulj

1.000,00 RSD

Pinus mugo Turra (Pinus montana Mill.) – Bor krivulj je patuljasti planinski bor centralne i jugoistočne Evrope gde se u prirodi javlja na gornjoj granici šumske vegetacije do 2600 m visine. U zavisnosti od stanišnih uslova, njegov habitus veoma varira. Najčešće se javlja kao nizak, polegnut grm do 2 m, a retko ima primeraka i do 10 m visine. Najviše je u obliku polegnutog grma, čija nepravilna debla leže na zemlji ili kamenju. Grane su guste, sabljasto povijene prema gore. Koren nema žilu srčanicu, a bočni koreni su brojni i jako razgranati. Četine su oko 2-6 cm duže i 1,5-2 mm široke, tamnozelene, oštre, po dve u belim kožičastim rukavcima. Ostaju na granama 5-10 godina. Mlade šišarke su plavičaste, kasnije smeđe, okruglaste, 2-5 cm duge i do 2,5 cm široke, sedeće. Krivulj je prilagođen na ekstreme surovog planinskog klimata na gornjoj granici šume. Doživi veliku starost.

Položaj: Osunčan ili polusenovit

Zemljište: Nije puno probirljiv po pitanju zemljišta, važno je samo da zemlja ne bude teška sa suviše vlage. Toleriše siromašno zemljište.

Potrebe za vodom: Umerene. Ne toleriše sušu.

Dimenzije: Oko 2 m

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Na vrhovima grana se iz pupoljaka razvijaju mlade grane čije su četine svetlije boje u obnosu na zrele.
  • Leto: Četine su ujednačene tamno zelene boje.
  • Jesen: Četine su ujednačene tamno zelene boje.
  • Zima: Zimzelena vrsta.

Upotreba: Pinus mugo Turra (Pinus montana Mill.) – Bor krivulj se koristi za pošumljavanje strmina jer ima zaštitni karakter – čuva zemljište od erozije, a niže položaje od bujica i snežnih lavina. Dobar je za ozelenjavanje škarpi u vrtovuma. Pogodan je za mešovite kompozicije sa drugim ukrasnim šibljem i perenama i za gajenje u žardinjerama. Može se uzgajati kao bonsai.

 

Kategorija:
 

Opis