Cedrus deodara “Feelin Blue” – Himalajski kedar “Feelin Blue”

10.000,00 RSD

Cedrus deodara “Feelin Blue” – Himalajski kedar “Feelin Blue” je nedavno predstavljen hortikulturni kultivar, jedinstven po svom patuljastom rastu i plavičasto-zelenom lišću. Dostiže u proseku 1 m visine za 3 m širine ili čak 4 m. To je spororastući četinar sa graciozno spuštenim granama i lišćem u finim, gipkim iglicama, koje izgledaju mekano, svilenkasto i blistavo. Razvija kratko deblo, sa gotovo vodoravnim granama koje nose viseće sekundarne grane. Himalajski kedar ima dvojake izbojke: dugoraste, na kojima su četine spiralno raspoređene i kratkoraste, skraćene letoraste kod kojih su četine u pramenu. U jednom kratkorastu ih ima oko 25, a na stablu se zadržavaju od 2 do 6 godina. Četine su zašiljene, duge 3 do 4 cm, plavkasto sive boje, srebrnaste na svetlosti.

Položaj: Osunčan zaštićen od vetrova i mraza, sa najnižim temperaturama do – 15 ºC. Pogoduju mu uslovi blage i vlažne klime.

Zemljište: Duboko, svetlo i ne previše suvo

Potrebe za vodom: Umerene, osetljiv na sušu

Dimenzije: Maksimalna veličina koju razvija oko 2 m.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Na vrhovima grana se iz pupoljaka razvijaju mlade grane čije su četine svetlije od starih.
  • Leto: Četine poprimaju tipičnu boju.
  • Jesen: Boja četina tipična za vrstu.
  • Zima: Zimzelena vrsta.

Upotreba: Cedrus deodara “Feelin Blue” – Himalajski kedar “Feelin Blue” je pogodan kao pokrivač tla na nasipu u maloj bašti, kamenjaru ili na ivici terase. Male dimenzije i spor rast ga čine veoma pogodnim za male vrtove, kamenjare, gajenje u žardinjerama i bonsai oblikovanje.

Kategorija:
 

Opis