Hibiscus syriacus “Red Heart” – Sirijski hibiskus “Red Heart”

2.400,00 RSD

Hibiscus syriacus “Red Heart” – Sirijski hibiskus “Red Heart” je izuzetno dekorativan i cenjen kultivar zbog veoma krupnih (prečnika do 10 cm) belih cvetova sa bordo središnjim delom i duge sezone cvetanja od jula do prvih mrazeva. Rrazvija kao kompaktan žbun visine 2-3 m i širine oko 2 m, ali se željena visina i oblik grma mogu formirati rezidbom. Redovna rezidba podstiče stvaranje gušćeg žbuna. Može se formirati i kao minijaturno drvo očuvanjem samo centralnog debla. U pozuhu listova se na letorastima neprestano pojavljuju cvetovi od jula do kraja oktobra. Cvetovi se noću zatvaraju. Ovaj kultivar je otporan na mraz, letnje vrućine, sušu i gradsko aerozagađenje. 

Položaj: Osunčan

Zemljište: Toleriše različita zemljišta, ali mu najviše odgovaraju srednje plodna, laka, dobro drenirana tla neutralne reakcije.

Potrebe za vodom: Umerene. Ne toleriše veliku vlagu.

Dimenzije: Dostiže visinu 2-3 m i širinu oko 2 m, ali se dimenzije biljke mogu regulisati rezidbom.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Kasno u proleće iz pupoljka izlaze mladi svetlozeleni listovi.
  • Leto: Listovi su tamno zelene boje, a na vrhovima grana je obilje belih krupnih cvetova.
  • Jesen: Listovi su tamno zelene boje, a na vrhovima grana je obilje belih krupnih cvetova.
  • Zima: Grane ove listopadne vrste ostaju bez lišća.

Upotreba: Hibiscus syriacus “Red Heart” – Sirijski hibiskus “Red Heart” je pogodan za sadnju u mešovitim kompozicijama sa drugim lišćarskim i četinarskim žbunjem. Redovnim oblikovanjem rezidbom se postižu izuzetno lepi oblici pogodni za soliterne položaje na travnjacima ili za gajenje u žardinjerama. Naročito je interesantan za cvetne žive ograde.