Hibiscus syriacus “Blue Bird” – Sirijski hibiskus “Blue Bird”

Hibiscus syriacus “Blue Bird” – Sirijski hibiskus “Blue Bird” je izuzetno dekorativan i cenjen kultivar zbog krupnih svetlo plavih cvetova sa bordo središnjim delom i produženog cvetanja do prvih mrazeva. Rrazvija kao kompaktan uspravan žbun visine 2-3 m i širine 1,5-2 m, ali se željena visina i oblik grma mogu formirati rezidbom. Redovna rezidba podstiče stvaranje gušćeg žbuna. Može se formirati i kao minijaturno drvo očuvanjem samo centralnog debla. U pozuhu listova se na letorastima neprestano pojavljuju cvetovi od jula do kraja oktobra. Cvetovi se noću zatvaraju. Ovaj kultivar je otporan na mraz, letnje vrućine, sušu i gradsko aerozagađenje. 

Položaj: Osunčan

Zemljište: Toleriše različita zemljišta, ali mu najviše odgovaraju srednje plodna, laka, dobro drenirana tla neutralne reakcije.

Potrebe za vodom: Umerene. Ne toleriše veliku vlagu.

Dimenzije: Dostiže visinu 2-3 m i širinu 1,5-2 m, ali se dimenzije biljke mogu regulisati rezidbom.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Iz pupoljka izlaze mladi svetlozeleni listovi.
  • Leto: Listovi su zelene boje, a na vrhovima grana je obilje plavih cvetova.
  • Jesen: Listovi su zelene boje, a na vrhovima grana je obilje plavih cvetova.
  • Zima: Grane ove listopadne vrste ostaju bez lišća.

Upotreba: Hibiscus syriacus “Blue Bird” – Sirijski hibiskus “Blue Bird” je pogodan za sadnju u mešovitim kompozicijama sa drugim lišćarskim i četinarskim žbunjem. Redovnim oblikovanjem rezidbom se postižu izuzetno lepi oblici pogodni za soliterne položaje na travnjacima ili za gajenje u žardinjerama. Naročito je interesantan za cvetne žive ograde.

Out of stock
 

Opis