Cotoneaster horizontalis Decne. – Polegla dunjarica

500,00 RSD

Cotoneaster horizontalis Decne. – Polegla dunjarica razvija listopadni žbun visine oko 1 m i širine oko 1,5 m. Grane se razvijaju gotovo horizontalno sa tipičnim izgledom riblje kosti. Prekrivene su sitnim sjajnim tamnozelenim ovalnim listovima, dužine od 6 do 12 mm, celog oboda. Listovi su atraktivni tokom celog vegetacionog perioda. Mladi listovi na proleće imaju jarko zelenu boju, a kasnije tokom leta postaju tamnije zeleni, a na jesen poprimaju vatreno crvenu boju. Cvetovi su pojedinačni, beli, sitni, prečnika oko 6-8 mm, sa pet latica. Javljaju se na proleće, obično u maju. Iz njih se razvija mnoštvo sitnih (prečnika oko 5 mm), jarko crvenih plodova, koji naročito dolaze do izražaja na tamno zelenoj pozadini lišća. Ptice ih rado jedu. Plodovi ostaju tokom većeg dela zime na golim grančicama, nudeći predivan ukrasni efekat. Polegla dunjarica je jednostavna za gajenje. Dobro podnosi uslove kontinentalne klime, topla leta i najintenzivnije zimske mrazeve, a otporna je i na dim, prašinu i sušu. Odlično podnosi orezivanje.

Položaj: Puno sunce ili blago senovito mesto.

Zemljište: Uspeva na svim tipovima zemljišta osim na teškim karbonatnim koja nisu ocedna. Najviše joj pogoduju plodna zemljišta neutralne ili blago alkalne reakcije.

Potrebe za vodom: Umerene.

Dimenzije: Razvija se kao žbun visine oko 1 m i širine oko 1,5 m.

Izgled po sezonama:

  • Proleće: Mladi listovi imaju svetlo zelenu boju. Biljka je prekrivena sitnim belim cvetovima.
  • Leto: Listovi su sjajni, tamno zeleni. Iz cvetova se razvijaju bobice koje su najpre zelene, a sazrevanjem menjaju boju u jarko crvenu.
  • Jesen: Listovi poprimaju vatreno crvenu boju. Biljka je ispunjena sitnim crvenim bobocama.
  • Zima: Grane ove listopadne vrste ostaju bez lišća, a veći deo zime su prekrivene crvenim bobicama.

Upotreba: U parkovima, malim vrtovima, krovnim baštama, žardinjerama. Odlično podnosi orezivanje, pa je pogodan je za izradu topijarnih formi. Koristi se samostalno ili u mešovitim kompozicijama sa drugim ukrasnim listopadnim i četinarskim žbunjem i perenama. Odličan je pokrivač tla. Često se koristi za stabilizovanje i prekrivanje padina u većim vrtovima.